A MÁV-Volán-csoport is akciót hirdet: csütörtökön bármerre és bármeddig mehetünk az országban egy jeggyel

Minderről Vitézy Dávid számolt be közösségi oldalán. A Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára azt írja posztjában, hogy mivel szeptember 22-én csütörtökön lesz idén az Autómentes Nap az Európai Mobilitási Hét keretében, egy új akciót vezetnek be ez alkalomból.

Ennek során amennyiben szeptember 22-ére, csütörtökre bármilyen távra szóló helyközi MÁV-Start, Volánbusz, GYSEV, MÁV-HÉV (ideértve a tram-train-re érvényes zónás menetjegyeket is) jegyet váltunk, azzal egész nap, bármilyen távolságra, tetszőleges számban lehet utazni Magyarország területén nulla órától aznap éjfélig. Mindezt a MÁV-Start, Volánbusz, GYSEV, MÁV-HÉV és a tram-train vonalain tehetjük meg, így nem csupán vonattal utazhatunk keresztül az országon.

Vitézy megjegyzi, hogy gyorsvonati pótjegyet ugyan nem, de az IC pótjegyet, a helyjegyet, a távolsági buszos kényelmi felárat külön meg kell váltani, ha a jegyünk nem ilyen vonatra vagy buszra szól aznap. A 100 kilométernél rövidebb távra szóló jegyek egyébként csak 4 órán át érvényesek, de szeptember 22-én felhasználhatóak lesznek a nap végéig országosan. A jegyek 2. osztályon érvényesek, az 1. osztályra váltott távolsági jeggyel csak azon a vonaton lehet első osztályon utazni, melyre a jegy szól, a jegy a nap folyamán más járatokra csak másodosztályon lesz érvényes.

Az akcióról itt írt a MÁV részleteiben. Ebben azt írják, hogy az akció a tram-trainre is érvényes, sőt, a fentiekben már említett módon a tram-trainre érvényes zónás menetjegyeket is felhasználhatjuk e célból az ország más vonalain.

Vitézy még arról is írt egy másik posztjában, hogy egyébként szeptember 17-től szeptember 22-ig ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a vonatokon: szintén az Európai Mobilitási Hét keretében a TIM elrendelte, hogy azokon a vasúti járatokon (MÁV-Start, GYSEV, MÁV-HÉV), ahol lehet biciklit szállítani, 0 forintba kerüljön a kerékpárjegy.

Szegeden is hirdettek akciót az Európai Mobilitási Hét alkalmából: a városban egy forgalmi engedéllyel egy egész család utazhat ingyen a helyi tömegközlekedésen, a tram-traint is beleértve egészen csütörtökig.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Egy héten át ingyen utazhatunk autónk forgalmijának felmutatásával a szegedi helyi járatokon

Szeptember 16-ától, vagyis mától egészen szeptember 22-éig, a csütörtöki üzemzárásig az Európai Mobilitási Hét és az „Autómentes nap” rendezvényeihez csatlakozva, az SZKT akciót hirdetett.