Meghosszabbítja a kormány az üzemanyag- és élelmiszerárstopot

Rendkívüli kormányinfót hirdettek szombatra, 13 órára, amit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartanak.

Gulyás szerint nem okoz gondot, hogy marad az üzemanyag-árstop

„Kisebb fennakadások eddig is voltak az üzemanyag-ellátásban, de általánosságban mindenki tudott tankolni” – ezt felelte Gulyás Gergely arra az újságírói kérdésre, hogy okoz-e gondot az üzemanyagellátásban, hogy marad az árstop.

Mérlegeltek, és szerintük egyszerűen jobb, ha olcsóbban lehet tankolni, még ha ez okozhat is egy kis fennakadást. Szerinte jobb így, mintha 8–900 forint lenne az üzemanyag litere.

Gyármentőprogram is jöhet

Két újabb programról is folyik tárgyalás a szombati kormányülésen. A kormány támogatná az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását, valamint új munkahelyvédelmi programot indítanának, hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások.

A sokat fogyasztó vállalkozásoknak támogatási programot indítana a kormány

Mindent megtennének annak érdekében, hogy olyan gazdasági helyzet legyen, ahol az árstopokat és a rezsitámogatásokat fenn tudják tartani. Gulyás szerint gazdagabb országok sem tudnak jobb támogatásokat adni.

Ezért hamarosan

az energiaintenzív tevékenységet folytató cégeknek újfajta támogatást nyújthatnak,

és ez érvényes minden olyan vállalatra, aminek az energiaköltsége 2021-ben elérte a nettó 3 százalékot, mert Nagy  Márton szerint efölött tekinthető valaki energiaintenzívnek.

Továbbá a feldolgozóipari kkv-kat is támogatnák október 1-jétől.

Marad az ársapkás benzin és az élelmiszerár-stop is

„A rendkívüli helyzetre tekintettel a benzin- és élelmiszerárstopot meghosszabítjuk, és a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítjuk” – jelentette be Gulyás Gergely.