Ársapkával védené meg az önkormányzati intézményeket a MÖSZ

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi ülésén Gémesi György elnök és Karácsony Gergely társelnök arról beszéltek, hogy a benzinhez és egy-két alapélelmszerhez hasonlóan ársapkát kellene bevezetni az energiaárakra is, és ezáltal megvédeni az önkormányzati fenntartású intézményeket – írja az Index.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Szeged esete a legkirívóbb a többletfizetők közül, mivel a város tízszer többet is fizethet októbertől a földgázért az előző évhez képest, de például Makó is az ötszörösét. Hódmezővásárhelyen pedig elgondolkodtak azon, hogy akár önkormányzati intézményeket is bezárnának sok más településhez hasonlóan. Vannak olyan városok is, amelyeknek leszerződniük sem sikerült például a földgáz szolgáltatásra, nem jelentkezett senki a kiírt tenderekre.

Gémesiék azt javasolják a kormánynak, hogy még az őszi fűtési szezon megkezdése előtt hívjanak össze egy Nemzeti Energiacsúcsot, ahol az energiaszolgáltatók, az állam, a tudomány képviselői és az önkormányzatok megvitathatják a szükséges teendőket. Az önkormányzatok tízmillió embernek szolgáltatnak – emlékeztetett erre Gémesi György és Karácsony Gergely.