Módosítottak az abortusz szabályain, Pintér Sándor egy 20 éves rendeletet írt át

Megjelent a Magyar Közlönyben az a belügyminiszteri rendelet, amely a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló korábbit írja át – vette észre a 24.hu.

A lap szerint a Pintér Sándor által jegyzett módosító egy immár 20 éves rendelet mellékletén módosított, vagyis megváltoztatta a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot: a jövőben be kell mutatni egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely

rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

A rendelet már szeptember 15-én hatályba is lép. A „a magzati életfunkciók működésére utaló tényező”, magyarul a magzat szívhangja lehet, amihez köti a rendelet az abortusz elvégzését. A 24.hu cikke megemlíti, hogy ezt régóta követel Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője, aki szerint ez nem szigorítás, csak tájékoztatás.

Korábban Ungár Péter írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Gulyás Gergelynek arról, tervezi-e a kormány az abortusz szigorítását, mert Novák Katalin az államfőválasztást megelőző beszédében azt mondta: Támogatni fogom azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre (...)