Kormányinfó: 18 fokos hőmérséklet az állami intézményekben, 10 százalékos béremelés a tanároknál

Több mint hat órás kormányülést tartott szerdán Orbán Viktor, melynek döntéseiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számolnak be.

A kormány a maratoni kormányülésen az energetikai, gazdasági helyzetet értékelve megállapította, hogy egész Európában nehéz a helyzet, emiatt pedig gazdasági válság alakult ki. Szerintük a szankciós politika nem váltotta be az ígéreteket, nőttek az energiaárak, ezért Magyarországon is gázárproblémák vannak.

A gázfogyasztást csökkenteni kell szerintük, így a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos takarékoskodást írnak elő. A következő napokban minden tárcának ezt a célt kell kidolgoznia. A Miniszterelnökségen nem támogatják az otthoni munkát, de

a 18 fok előírását például támogatják az állami intézményekben.

Azt a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint minden állami intézményben hidegebb lesz, még ha nem is 18 fok. Gulyás elmondta, a kormány programot indít arra, hogy az összes, távhőt használó lakás saját mérőórát kapjon, ezzel 28 fillérrel emelik az árat, de nagyrészt az ipari fogyasztók fizetik majd. A távhő ára egyébként nem emelkedik.

Elnézést a jelleggörbe miatt

Mint ismert, az MVM egy úgynevezett jelleggörbe szerint számláz. Ezt a miniszter szerint nem kommunikálta kellő világossággal a cég, pedig a kormány erre kérte. „Ezért elnézést is kell kérnünk” – mondta Gulyás a Kormányinfón.

A miniszter kiemelte, hogy ha valaki a végén összességében nem éri el az éves átlagfogyasztást, akkor vissza fogja kapni azt a pénzt, amit év közben esetleg a jelleggörbés számolási mód miatt ráfizetett.

Azt is elmondták újságírói kérdésre, hogy a kormánynak továbbra is az iskolák, óvodák és bölcsődék nyitva tartása a célja, mert egyébként a szülők sem tudnának dolgozni, ami a gazdaságnak sem jó. Az önkormányzatok helyzetéről egyelőre tárgyalnak, de az elsődleges feladat, hogy mindenki saját maga gazdálkodja ki a többletköltségeket.

Az árstop sorsa heteken belül eldől, tűzifaárstop viszont lesz

Az árstop egyébként október elején szűnne meg jelen állás szerint. „Mindig meghatározott időrend szerint döntünk” – mondta Gulyás az árstopokról, amik hosszabbításáról a jövő héten vagy két hét múlva dönt a kormány.

A jövő héttől közvetlenül az erdőgazdaságoktól is lehet majd fát venni, méghozzá hatósági áron. Gulyás szerint mindenkinek legalább 10 köbméter fát tudnak biztosítani ezek az erdőgazdaságok, ez elég lehet a fűtési szezonra. A barnaszén esetében a kitermelés növelése érdekében tesz lépéseket a kormány.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, a 10 köbméteres tűzifamennyiséghez a jövő héten csütörtöktől juthatnak hozzá az emberek az erdőgazdaságoknál. A miniszter szerint hiány nem lesz a tűzifából, az erdőgazdaságoktól rönkfát vehetnek majd, lényegesen olcsóbban, mint amennyiért a tüzépen juthatnak fához.

Egyelőre 10 százalékos emelés a tanároknak

A rendkívüli tanévkezdésre azt mondta Gulyás, hogy egyelőre 10 százalékos béremelést tudnak ígérni a tanároknak januártól, de dolgoznak a további emelésen is. Ehhez továbbra is az uniós forrásokban bíznak.