Felfüggesztett fogházbüntetést kapott Kecskeméten a vasúti felsővezetéket daruval leszaggató férfi

A Kecskeméti Járási Ügyészség közlekedés biztonsága elleni gondatlan vétség és közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarása miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította azt a darukezelő férfit, aki munkája végeztével egy vasúti átjárón áthaladva a nyitva felejtett darujával leszakította a felsővezetéket, ami zárlatot okozott, veszélyeztetve a vasúti közlekedésben résztvevők életét, testi épségét.

A gyorsított eljárásban felelősségre vont darukezelő férfi július 6-án Kecskeméten munkája végeztével elmulasztotta a munkagép emelőkarját visszacsukni és a nyitott állapotban felejtett daruval visszaindult a cég telephelyére. Útközben egy vasúti átjárón áthaladva a nyitott daruval nekiütközött a vasúti pálya felsővezetékének, ami az ütközés következtében leszakadt és zárlatot okozott, veszélyeztetve ezzel a vasúti közlekedésben résztvevők életét, testi épségét.

Az ügyészség az esetről videófelvételt is közölt, a biztonsági kamera felvételeit ide kattintva lehet megtekinteni. A baleset személyi sérüléssel nem járt, azonban a vasút, mint közösségi közlekedési üzem működését a terhelt figyelmetlenségből eredő mulasztása jelentős mértékben megzavarta. A felsővezeték leszakadása miatt

a vonatközlekedés több mint 8 óra hosszára megbénult.

Ezidő alatt 26 személyvonat és 12 tehervonat maradt ki, ami mintegy 2 500 utast érintett. A személyszállító vonatok pótlására 62 autóbusz járatot kellett indítani. A terhelt megszegte a KRESZ azon rendelkezését, amely szerint a közúti közlekedésben résztvevők kötelesek úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztessék, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzanak és ne zavarjanak.

Az ügyészség a férfit közlekedés biztonsága ellen elkövetett gondatlan vétség és közérdekű üzem gondatlan megzavarásának vétsége miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A Kecskeméti Járásbíróság a terheltet a váddal egyezően bűnösnek mondta ki és ezért őt 1 év fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítéletet minden érdekelt tudomásul vette, így az jogerős.