Mégsem lesz vasutassztrájk hétfőn, a bírósági végzés miatt elhalasztja a szakszervezet

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a mai egyeztetést követően röviden arról tájékoztatta a MÁV-Startot, hogy nem kezdi el a hétfőre bejelentett jogellenes sztrájkot. Ugyanakkor levelében a sztrájktól nem állt el – közölte a vasúttársaság közleményében. 

Mint írják, ezzel a Mozdonyvezetők Szakszervezete „bizonytalanságban tartja a többszázezres utazóközönséget és ellehetetleníti a munkába, iskolába járók tervezhető mindennapjait”. Ugyanakkor megnyugtatták az utasokat, hogy hétfőn üzemkezdetkor minden vonat menetrend szerint fog közlekedni.

„A vasúttársaság mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzet rendeződjön és utasaink ne legyenek kiszolgáltatva a Mozdonyvezetők Szakszervezete döntéseinek” – közölték.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete hivatalos oldalán azt írja, hogy a bíróság azért minősítette jogszerűtlennek sztrájkkezdeményezésüket, mert a sztrájk előtti egyeztetésekre nem hagytak elegendő időt, ezért a MOSZ szombaton fog dönteni a további lépésekről. Egyébként a bíróság azt is megállapította egyúttal, hogy

a MÁV nem tartotta be a sztrájkmegállapodásban foglaltakat.

A vasutasok sztrájkja egyébként a szakszervezet elképzelése szerint szeptember ötödikén kezdődött volna, viszont ez már egy második próbálkozás volt. Előtte az idén márciusra tervezett sztárjkot akkor a kitört háború miatt halasztották a mozdonyvezetők.

A szakszervezet szegedi ügyvivője a Szegedernek korábban azt mondta, egyoldalúnak véli a MÁV kommunikációját. A sztrájk során egyébként minden második szegedi InterCity és harmadik tram-train kimaradhatott volna a tervek szerint.