Jogellenesnek minősítette a bíróság a vasutassztrájkot, a MÁV üdvözölte a döntést

A vasúttársaság üdvözli a bíróság döntését a sztrájkkezdeményezés jogellenesnek minősítéséről írta közleményében a MÁV. Korábban beszámoltunk arról, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete augusztus 24-i küldöttgyűlésén olyan határozatot hozott, miszerint szeptember 5-én 0 órától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a 2021. évi keresetveszteség kompenzálására.

Az eredetileg márciusra tervezett sztárjkot akkor a kitört háború miatt halasztották a mozdonyvezetők, ezt tartják meg most 5-én, hacsak addig nem javul a helyzetük, tehát a MÁV a már megígért pluszpénzt kifizeti nekik. A szakszervezet szegedi ügyvivője a Szegedernek azt mondta, egyoldalúnak véli a MÁV kommunikációját. A sztrájk során egyébként minden második szegedi InterCity és harmadik tram-train kimaradhat.

Azzal érvel közleményében a MÁV a sztrájk jogellenes mivoltáról, hogy a szakszervezet annak ellenére követel bérkompenzációt, hogy a 2021-ben megkötött bérmegállapodás értelmében három év alatt összesen 15,5 százalékkal emelkednek a munkabérek.

A MÁV-Volán-csoport 2021-ben 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást fizetett minden munkavállalónak, míg 2022-ben 10 százalékkal emelte, 2023-ban pedig további 5 százalékkal fogja emelni a munkabéreket. A vasúttársaság a bérmegállapodásban foglaltakat teljeskörűen teljesítette és teljesíteni fogja a jövőben is. A mozdonyvezetők a MÁV-Volán-csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete meghaladja a bruttó 800 ezer forintot” – írták.

A jelenlegi gazdasági helyzetben, különösen az emelkedő energiaárak mellett, kiemelten fontos, hogy az ország kiszámítható és biztonságos közlekedési szolgáltatásokra támaszkodjon, ezen belül is a vasúti személy- és áruszállítás folyamatosan és gördülékenyen biztosított legyen, és mihamarabb megnyugtatóan rendeződjön a helyzet” – zárták a közleményt.