Greenpeace-felmérés: A magyarok közel kétharmada ellenzi a tarvágásos törvényt

A magyar társadalom elsöprő többsége elutasítja, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet – ez derül ki a Greenpeace Magyarország megrendelésére, a Policy Solutions és a ZRI Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból, mely eredményeit a szervezet közleményben juttatta el hozzánk.

Mint ismert, a kormány augusztus 4-én hozott tűzifarendeletébe ugyan utólag belenyúlt egy későbbi miniszteri utasítással, de valójában a kormányrendelet, amely lehetőséget ad erdeink pusztítására és kiárusítására, még mindig érvényben van, ezért a Greenpeace továbbra is ennek visszavonását követeli.

„A magyar lakosság túlnyomó többsége nem akarja, hogy tűzifává apríthassák értékes erdeinket. Határozottan elutasítják, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet, helyette az erdők védelmét, más megújuló energiaforrások használatát és energiahatékonysági lépéseket akarnak. Az emberek most már a saját szemükkel látják a természetpusztítás és a klímaválság következményeit” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse.

A zöld szervezet most készült reprezentatív, 500 fős közvélemény-kutatása alapján egyértelmű, hogy a magyarok többsége elutasítja a tűzifarendeletet. A válaszadók közel kétharmada (63%) nem tartja elfogadhatónak a fakitermelés eddigi korlátozásainak eltörlését az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva, és csupán minden ötödik ember (22%) mondta azt, hogy szerinte ezzel az intézkedéssel kezelhetők lesznek a jelenlegi energiaellátási problémák. A megkérdezettek 15%-a nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani az intézkedéssel kapcsolatban. 

A közlemény szerint a magyarok többsége már jóval azelőtt, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, tisztában volt azzal, hogy a legjobb energia a fel nem használt energia. Egy korábbi, 2021. őszén készült felmérés megmutatta: a lakosság 87%-a azt szeretné, hogy a magyar kormány nagymértékben, pénzügyileg is ösztönözze a lakóingatlanok energetikai felújítását, hogy a lakások energiafelhasználása számottevően csökkenjen.

A jó irány az lenne, hogy a pazarlás megszüntetése után fennmaradó energiaigényt olyan megújuló erőforrásokkal fedezzük, mint a szél-, a napenergia, vagy a geotermikus energia − ott, ahol ez megvalósítható. A kormánynak az óriási kárt okozó kapkodás helyett inkább ezekre kellene, illetve kellett volna már korábban is az EU-s és a hazai forrásokat felhasználni. Olyan energiaellátásra, amely hosszú távon is megoldást jelent − közölték.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az erdők komplex rendszerek, amelyek élőlények ezreinek adnak otthont és mérséklik a klímaváltozás hatásait azáltal, hogy óriási mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, árnyékolnak, párásítanak, hűsítenek és nem mellesleg oxigént termelnek számunkra. Az emberek többsége már felismerte, hogy az erdők sokkal többet érnek, mint a belőlük kivehető tűzifa. Ideje, hogy a döntéshozók is így tegyenek, és ennek megfelelően cselekedjenek.

A Greenpeace Magyarország ezért továbbra is fenntartja a követelését, hogy azonnal vonják vissza a kormányrendelete. Még lehetőség se legyen arra, hogy értékes erdőknek, tölgyeseknek, bükkösöknek, folyóparti ligeterdőknek essenek neki a veszélyhelyzetre hivatkozva − hiszen a tarvágást tiltó miniszteri utasítás nem vonatkozik magánerdőkre és a vízügy által kezelt erdőkre sem, és az továbbra sem írja felül a még mindig érvényben lévő, augusztus elején hozott kormányrendeletet.

Fotó: Markus Spiske