10 ok, amiért a következő autódnak dízelt válassz benzines helyett (X)

Azok a sofőrök, akiknek dízelmotorral felszerelt autójuk van, zaklatva érezhetik magukat. A kipufogógáz-mérésekkel kapcsolatos botrányok, a nagyobb légszennyezettségi statisztikák vagy a városokba való behajtási tilalmak sok autóvezetőt elgondolkodtatnak, vajon megéri-e dízelautót venni. Mi most felsorolunk kapásból 10 okot is, hogy meggyőzzünk!

Az, hogy megéri-e dízelmotoros autót venni, az adott példány műszaki állapotától is függ. Ezért, mint minden használt autót, először műszakilag ellenőrizni kell. Ha tapasztalt szerelő nézi meg az autót, akár szemrevételezéssel is feltárhatók a hibák. Ezután nem hagyhatjuk ki a műszaki vizsgálatot, és végül ne engedjük el egy tesztvezetést se. Mindezek előtt azonban érdemes csekkolni az autó múltját, amit jármű előtörténetének ellenőrzésével tehetünk meg. Egy ilyen jelentésben nem csak egy adott példány műszaki adatai és gyári felszereltsége szerepel, ami a tényleges állapottal igazolható. Információkat is tartalmaz a sérülésekről és ütközésekről, valamint a gyártó szervizhívásairól. A potenciális vásárló szempontjából fontos a lopás adatbázis-jelentés is. Mindez növeli a vásárló esélyét, hogy makulátlan, jól karbantartott, legális és ne lopott járművet találjon.

Nos, nézzük a dízelek előnyeit!

  1. A dízelek egyértelmű előnye az alacsony üzemanyag-fogyasztás. Ha összehasonlítjuk ugyanazt az autómodellt üzemanyag – benzin vagy dízel – tekintetében, egy dízelmotoros autó 6-7 litert, a benzines pedig körülbelül 8-9 litert fogyaszt százon. Könnyen belátható, hogy az üzemanyag-megtakarítás már 100 kilométer után is látható. A dízelek 25 százalékkal kevesebb üzemanyagot égetnek el, mint a benzinesek.
  2. A dízelautók tartósabbak, robusztusabbak, hatékonyabban ellenállnak a nagyobb nyomásnak és jobb a nyomatékuk, mint a benzines típusoknak.
  3. Az összesített számítások azt mutatják, hogy a dízel költséghatékony azon sofőrök számára, akik gyakran használnak autót és hosszabb távolságokat tesznek meg, vagyis legalább 20 ezer kilométert mennek évente.
  4. A modern dízelmotorok leküzdötték a korábbi modellek hátrányait, a magasabb zajszintet és a karbantartási költségeket. A hasonló méretű gázmotorokhoz képest most csendesek és kevesebb karbantartást igényelnek.
  5. Nincs szikraképződés, mivel az üzemanyag öngyullad. A gyújtógyertyák vagy gyújtókábelek hiánya csökkenti a karbantartási költségeket.
  6. A gázüzemű egységek melegebben égnek, mint a dízelszelvények, ezért lényegesen rövidebb az élettartamuk.
  7. Egy percenkénti 1800 fordulatszámú vízhűtéses dízelegység 12-30 ezer órán át működik, mielőtt bármilyen nagyobb karbantartásra lenne szüksége. Egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező gázkészülék általában 6-10 ezer órát üzemel csupán, mielőtt javításra szorulna.
  8. A dízelmotorok kevesebb alkatrészt tartalmaznak, mint a benzinmotorok, ami azt jelenti, hogy kevesebb dolog tud bennük elromlani.
  9. Az európai autógyártók innovációinak köszönhetően általánosságban javult a dízelmotorok kialakítása és működése, ami egyértelműen azt eredményezte, hogy a dízel valóban jobb választás manapság hajtásügyileg, mint a benzin.
  10. A modern dízelmotorok sokkal biztonságosabbak és jóval mérsékeltebb károsanyag-kibocsátással rendelkeznek, mint a múltban.