ÁSZ-kutatás: Túl sok a diplomás nő, ami demográfiai problémákhoz is vezethet

Az Állami Számvevőszék idén júliusban publikálta a „Pink education” jelenség Magyarországon című elemzését, amelyben többek között olyan megállapítások is vannak, hogy a nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága demográfiai problémákat is okozhat.

A Népszava szúrta ki az elemzést, mely 700 szülő és pedagógus részvételével arra is kereste a választ, hogy a hazai oktatási rendszer egyenlő esélyeket biztosít-e a fiúknak és a lányoknak. A kutatás első részében megállapítják, hogy 20102021 között minden évben több nő nyert felvételt a felsőoktatásba, a 2022-es tanév őszi félévében már 54,5 százalék lesz az arányuk. A férfi hallgatók sokkal nagyobb arányban morzsolódnak le.

Az ÁSZ szerint a nemi arányok eltolódásában közrejátszhatott a pedagógus szakma elnőiesedése, (a tanárok 82 százaléka), valamint az, hogy inkább humán tárgyak vannak érettségin, mint reál (matematika). A kutatásban résztvevők szerint a lányok szorgalmasabbak, de az elemzők rámutatnak, hogy „aki már megfigyelt kisfiút dekázás közben, az láthatja, hogy a férfiak rendkívül nagy koncentrációval tudnak feladatokat elvégezni”.

A válaszadók szerint a férfiasnál fontosabbak a nőies tulajdonságok az oktatásban. Ezek az érzelmi, szociális érettség; a szorgalom; a szófogadás; a kézügyesség; a jó szóbeli-és írásbeli kifejezőkészség; a monotónia tűrés és a precizitás, pontosság. A leginkább férfias tulajdonságok pedig a technikai-műszaki érzék; a kockázatvállalás; az élénkség, mozgékonyság; a térlátás; vállalkozó szellem és a logika.

A nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága demográfiai problémákat is okozhat,

megnehezíti a pártalálást, illetve a termékenység csökkenésének kockázatához vezethet, mivel a nők házasságának valószínűsége és ezzel a gyerekvállalás esélye is csökken – olvasható az elemzésben. Mint írják, a nők érdekeltek abban, hogy a férfiak jól teljesítsenek és sikeresek legyenek. Amennyiben a fiús tulajdonságok kibontakoztatása hátrányt szenved, az gazdasági károkat okoz.

A férfiakra jellemző kreativitás, a versengés és teljesítményorientáltság nem csupán a magyar gazdaság optimális fejlődéséhez szükséges, ezek a tulajdonságok a mindennapi élet szempontjából is fontosak, hiszen „a felnövő fiatal otthonában azzal szembesül, hogy lefagyott a számítógép, csöpög a csap, vagy lapra szerelve érkezett a bútor és nincs aki megoldja” – teszik hozzá.