Telex: Az M1-en utólag manipulálták a saját időjárás-jelentésüket, hogy az OMSZ-t támadhassák

Érdekes olvasói levelet kapott a Telex „nevüket nem vállaló, diplomás meteorológusoktól”, akik linkeket szedtek össze a közmédia tévéhíradójának néhány adásáról. Állításuk szerint ez bizonyítja, hogy a kormányközeli média „pusztán a politikai kommunikáció egyik eszközeként” kezdte lejáratni a meteorológus szakmát.

A lap azt írja, szombat délelőtt az M1 híradója szerint az operatív törzs – az OMSZ-szel együttműködve – jó döntést hozott, amikor lefújt néhány programot, például a szombat délelőtti légi parádét. Ekkor még csak mérlegelték az esti tűzijáték megtartását. Aztán a déli híradóban az M1 meteorológusa az OMSZ előrejelzéssel teljesen összhangban azt jósolja 8:40-től, hogy délután heves zivatarok, felhőszakadások várhatók a fővárosban.

Az esti 7:30-as híradóban (ekkor már lefújták a tűzijátékot) szintén az M1 meteorológusa elemzi a helyzetet a késő délutáni radarkép alapján, és utal arra, hogy bár nem jöttek meg a zivatarok, de hamarosan megérkezhet a rossz idő. A hirado.hu-n 10:40-től szó szerint ez hangzik el: „Egy picit most csalóka az időjárás, hiszen sokfelé úgy tűnik, hogy teljesen megnyugszik és megszűnnek a záporok is, illetve eláll az eső. (...)

A következő órákban már nem csak ez a hidegfront alakítja az időjárásunkat, hanem közbeszól egy hidegörvény is, ami dél felől ér el bennünket. Így a déli területek felől egyre inkább arra lehet számítani, hogy újabb adag csapadék érkezik hozzánk.”

A Telex cikke szerint másnap a kormánymédia nagy erőkkel kezdte szidni az OMSZ-t a sikertelen előrejelzésért. Eközben a szolgálat elmagyarázta, hogy egy valószínűtlen forgatókönyv jött be, de a meteorológus szakmának mindig is része volt a bizonytalanság (ekkor még nem történt meg a menesztés).

Az M1 híradója végül arra a következtetésre jutott, hogy a saját, egyéb forrásokból is dolgozó előrejelzésük árnyaltabb volt, de már napközben is jelezték, hogy nem lesznek este viharok. Be is vágták a szombati híradós időjárás fent idézett részletét, de a szövegből csak az első fele fért bele, a fent kiemelt már nem.

Már előző nap fenyegették a meteorológusokat

Érdekesség, hogy az OMSZ azt javasolta múlt szombaton, hogy később hozzanak döntést a tűzijáték megtartásáról, de az operatív törzs ezt nem fogadta meg, így nem a legfrissebb adatok alapján hozták meg a döntést – állítja a G7 az OMSZ-hez közel álló és korábban vagy jelenleg is ott dolgozó forrásai alapján. A G7 cikke azt is írja, hogy

  • már egy nappal a lefújt tűzijáték előtt, augusztus 19-én kirúgással fenyegették az OMSZ vezetőit, „ha nem adnak szinte percre pontos vihar-előrejelzést”.
  • Az OMSZ pontosan jelezte előre, hogy a Mándoky-koncertet elkapja a zivatar, ezért az operatív törzs le is aratta a babérokat, mielőtt a másnapi vihar elmaradásáért már az OMSZ-t hibáztatták.
  • Tízből nyolc meteorológiai modell azt jelezte, hogy augusztus 20-án jelentős csapadék várható.

A kormány sosem jelezte elégedetlenségét

Az OMSZ kirúgott elnökhelyettese szerint semmi nem utalt arra, hogy a kormány már korábban is elégedetlen lett volna az OMSZ munkájával. Erről a Telexnek adott interjújában is beszélt Horváth Gyula, aki egyébként tavaly kapott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Áder János akkori köztársasági elnöktől.

Mint ismert, az OMSZ 16 vezetője közös közleményben tiltakozott a kirúgások ellen, szerintük már augusztus 19-étől politikai nyomásgyakorlás érte a szervezetet, „ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón azt mondta, az OMSZ vezetőit nem a tűzijáték miatt rúgták ki, az csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban, miután a korábbi előrejelzéseik is hagytak kívánnivalót maguk után, bár erről semmilyen konkrétumot nem mondott.