G7: Rohamtempóban töltik a magyarországi gáztárolókat, a töltöttség viszont nem számít soknak

A szokottnál sokkal gyorsabb ütemű volt az elmúlt hetekben a földgáz betárolása Magyarországon. Ennek ellenére a telítettség továbbra sem kiemelkedő, a tartalék tartósságát pedig nehéz megjósolni, mert minden a téli szállításoktól függ – írja a G7 nevű gazdasági szaklap. Az Átlátszó cikkéből pedig az derül ki, hogy az orosz gáztól függő országok közül csak Magyarországon nem érték még el a tavalyi töltöttségi szintet a gáztárolók.

A G7 nevű lap arról ír cikkében, hogy az elmúlt tíz évben csak 2017-ben és 2019-ben volt ennél is gyorsabb ütemű a betárolás, előfordult azonban, hogy feleennyi gáz sem gyűlt össze a nyári hónapokban. A tárolók telítettsége is nagyot ugrott június eleje óta, ám a mostani töltöttség többéves összevetésben így sem számít kiugrónak. A magyarázat az, hogy az idén

nagyon későn kezdődött el a betárolás, és tavasz középre rendkívül alacsony szintre sikerült ledolgozni a tartalékokat.

Mindezt ráadásul egy kifejezetten kedvező pozícióból sikerült elérni, hiszen tavaly ősszel jóval 80 százalék felett volt a tárolók telítettsége.

Csakhogy 2021 novemberétől – vélhetően az árak rohamos emelkedése miatt – nagyon kevés (orosz) gáz érkezett az országba, így a folyamatos import helyett inkább a tartalékokat égettük. A tárolók tulajdonképpen raktárak, amelyeket bárki kibérelhet, hogy aztán a tulajdonában lévő gázt bárhol el is adhassa. Most viszont valószínűleg túlnyomóan a magyar igények kielégítésére félretett gáz van a tárolókban.

A magyar tárolói kapacitás az ország felhasználásához képest kifejezetten nagy. A különböző tárolókban elvileg közel 6,5 milliárd köbéter gázt lehet felhalmozni, ami a teljes éves magyar fogyasztás kétharmada, a lakossági felhasználást pedig majdnem két évig fedezné. A gázfelhasználás azonban igencsak szezonális: a teljes éves fogyasztás háromnegyede az október és április közötti időszakra esik.

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Nagyobb gond akkor lehet, ha egy hideg tél miatt ezúttal a tavalyinál nagyobb lesz a felhasználás és/vagy az import még a 2021-es alacsony szintet sem éri el. Előfordulhat ugyanis, hogy az oroszok nem küldenek annyi gázt Európába – és ezen belül Magyarországra –, amennyire szükség lenne. Kivenni sem lehet korlátlanul: 

A tárolókat úgy kell elképzelni, mint egy nagy lufit: amikor több bennük a gáz, akkor gyorsabban jön ki, amikor kevesebb, akkor lassabban

– szemléltette a problémát a lapnak egy ágazati szakértő. Mindez azt jelenti, hogy például egy márciusi fagy esetén a tárolókban ugyan elvileg lesz elég gáz az igények kielégítésére, csak éppen kiszedni nem lehet majd annyit, amennyire éppen szükség lenne.

Azonban az Átlátszó azt írja, hogy a július végén bejelentett, rezsicsökkentést csökkentő módosítások miatt jelentősen többe fog kerülni a kormány által megállapított átlagon felüli gázfogyasztás, és emiatt várhatóan alacsonyabb lesz idén a téli gázfogyasztás az elmúlt évekhez képest. Ebben az esetben a tárolóink lassú töltése nem feltétlenül gond, hiszen így is képes lehet hazánk kiszolgálni az alacsonyabb fogyasztást.

A lap szerint egyébként az orosz gáztól függő országok közül csak Magyarországon nem érték még el a tavalyi töltöttségi szintet a gáztárolók.