Egy tanulmány szerint 32-szer annyian haltak meg itthon oltatlanok a negyedik hullámban, mint oltottak

„Összesen 6097 haláleset lett volna megelőzhető a koronavírus tavaly őszi negyedik hullámában és az ötödik hullám januári felfutó szakaszában, ha az elhunyt oltatlan fertőzöttek teljesen, vagyis emlékeztető oltással együtt be lettek volna oltva” – derült ki a Portfolio.hu cikkéből.

A cikk valójában egy tanulmányt mutat be, melyet hét magyar szakértő jegyez. A kutatásnak kettős célja volt: egyrészt bemutatni a megbetegedési, újrafertőződési és halálozási arányok különbségét az oltatlan és az emlékeztető oltással is oltott embereknél, másrészt az oltásokkal elkerülhető többlethalálozást. Emiatt tavaly augusztus elejétől február elejéig tartott az időintervallum, mivel ekkoriban voltak ehhez megfelelő adatok.

Azt állapították meg 365 670 regisztrált fertőzött adatainak vizsgálata alapján, hogy 

a halálozás kockázatát a teljes oltottság a delta-hullám idején 90–95 százalékkal, az omikron-hullám során pedig 80 százalék körül csökkentette.

A kutatásból kiderült, hogy a teljesen oltottak között valamivel több mint 111 ezer megbetegedés és 1250 haláleset történt, míg az oltatlanoknál közel 254 ezer megbetegedés és kicsit több mint 6800 haláleset. A kutatás konklúziója szerint a negyedik járványhullámban

  • 16-szor nagyobb valószínűséggel betegedtek meg a 18–69 éves oltatlanok, mint a teljesen oltottak, és
  • 32-szer nagyobb eséllyel hunytak el a 18–79 éves oltatlanok, mint a teljesen oltottak.

A szerzők egyértelmű népegészségügyi jelentősége miatt azt javasolják, hozzanak intézkedést az alapimmunizálásban és emlékeztető oltásban részesültek arányának növelésére. A harmadik oltás után is számítani a védettség szintjének csökkenésére – jellemzően négy hónap elteltével –, ezért az idős, több krónikus alapbetegséggel, immunhiánnyal élő betegek számára a harmadik oltás után 4–6 hónappal a negyedik oltási dózis megfontolandó.

További részletek a Portfolio cikkében.