Öthetes mélypontra zuhant a forint, 410 fölé is került az euró középárfolyama hétfőn

Továbbra sem kedvezőek a külső körülmények a forint szempontjából, hiszen a dollár megállíthatatlanul menetel a paritás felé, a gázár pedig az egekben. Így nem is meglepő, hogy a hétfői napot is gyengüléssel kezdte a magyar deviza, majd a múlt hetihez látott negatív hangulatban folytatta – írja a Portfolio.

A portál arról írt tudósításában, hogy hétfő délután 15:30 körül 410-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez már közel 1,5%-os gyengülést jelent péntekhez képest és öt hete nem látott mélypont a magyar deviza szempontjából. Azonban délután 5 körülre a 409-es szint alá kapaszkodott a forint az euróval szemben, ezzel kissé eltávolodott a napi mélypontjából.

A 400 feletti árfolyam mögött a Portfolio szerint elsősorban külső okok állnak:

  • A dollár erősödése és a magas világpiaci gázár sérülékennyé teszik a forintot, hiszem jelentősen rontják a külkereskedelmi egyenleget és a fizetési mérleget.
  • Ismét erősödnek az azzal kapcsolatos kockázatok, hogy esetleg nem lesz megállapodás az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról.
  • Az oroszok a jövő héten átmenetileg megint leállítják az Északi Áramlat gázvezetéket.
  • Pénteken pedig Jerome Powell a várakozások szerint erőteljes beszédben védi majd meg a Fed további kamatemelését.

A dollár beérte az eurót, ismét itt az euró–dollár paritás: hétfő délelőtt paritás alá erősödött a dollár az euróval szemben, így már egy az egyben váltják a két devizát, ami majdnem fél százalékos dollárerősödést jelent péntekhez képest. Utoljára júliusban volt a jelenlegi szinten az amerikai deviza, de akkor hamar vissza is kapaszkodott az euró.