Fidesz: Gyurcsányékkal súlyos tízezrekkel lenne drágább az iskolakezdés

Gyurcsányékkal súlyos tízezrekkel lenne drágább az iskolakezdés, mert ők soha nem támogatták az ingyenes tankönyvellátást és a kedvezményes gyermekétkeztetést sem – hangsúlyozta a Fidesz hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A nagyobbik kormánypárt Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagjának hétfői sajtótájékoztatójára reagált, ahol az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy akár 30 százalékos drágulás is lehet szeptembertől a közétkeztetésben az orbáni infláció miatt.

A Fidesz kiemelte: a baloldal válságban rögtön megvágta a családtámogatásokat és kivonta a pénzt az oktatásból. A Fidesz-KDNP viszont az elhúzódó háború és az energiaválság ellenére is kitart a családokat segítő intézkedések mellett szögezték le. A kormány minden tanuló számára biztosítja az ingyenes tankönyvcsomagot a köznevelésben, a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértékét pedig még tovább növeli a most következő tanévben hangsúlyozta közleményében a Fidesz.

Református Szeretetszolgálat

Mindeközben a magyar Református Szeretetszolgálat tanszercsomaggal segíti a rászorulókat a tanévkezdésig hátralévő tíz napban jelentette be az első adományosztáson a szeretetszolgálat kommunikációs vezetője Debrecenben.

Dabis-Lucski Zsófia elmondta, országosan hét városban Debrecenen kívül Budapesten, Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Ózdon, Kisvárdán és Alsóörsön segítik a rászoruló gyerekeket mintegy 750 általános iskolást Magyarországon és száz kárpátaljai diákot. A szeretetszolgálat minden évben a rászorulók mélyszegénységben élők, munkanélküli szülők megsegítésére siet, kiválasztásuk a megkeresésükkel történik zárta tájékoztatóját az irodavezető.

Mátrix Közhasznú Alapítvány

Háromszáz szegedi kisgyermekes család kapott iskolakezdésre színes ceruzát, tollat, füzeteket, vízfestéket, temperát, iskolatáskát, illetve az iskolaszerek mellett szeretet csokoládé csomagot a Mátrix Közhasznú Alapítványtól is.

Rácz Anett alapítványi vezető elmondta, hogy a mélyszegénységben élők esélyegyenlőségét segítő célú volt az adományosztás. „Sajnos egyre többen kénytelenek dönteni, hogy a rezsi, az iskolaszerek vagy a megélhetés szenvedjen hátrányt a beiskolázás idején. A cégek és magánszemélyek támogatásával, a bohócdoktorok önkéntes segítségével létrehozott jótékonykodáson egy picit könnyebbé tudtuk tenni 300 kisgyermekes család nehéz pillanatait” – fejtette ki.

A szegedi önkormányzat és a Momentum

A szegedi önkormányzathoz szeptember 15-ig lehet benyújtani a kérelmeket, amelyek alapján minden szegedi lakhelyű és itt élő általános iskolai tanuló – akinek a családjában nem haladja meg az egy főre eső jövedelem a nettó 330 ezer forintot – 10 ezer forint beiskolázási támogatást kap.

Ezen felül a szegedi Momentum egyrészt tagsági gyűjtésbe kezdett, másrészt arra kérik azokat, akik megtehetik, segítsenek ők is, a momentumos aktivisták pedig eljuttatják a felajánlást a rászorulóknak. Mint azt Mihálik Edvin Facebook-bejegyzésében írta, aki szeretne hozzájárulni, hogy a segítségre szoruló családoknak könnyebb legyen az iskolakezdés, hozzon új vagy jó állapotú használt tanszereket a kihelyezett pultozásaik valamelyikére. Ezek helyszíne és időpontja a posztban olvasható.