Az első gazdák már Budapesten vannak Szabó szerint, most várják, hogy megkapják-e a tűzijáték helyett a rakpartot

Mi történik? Szeged egyik listás önkormányzati képviselője címlapról címlapra ugrál szombaton délelőtt, miközben állítólag 1800 traktor és 2200 személyautó vár arra Magyarország-szerte, hogy elindulhassanak Szabó vezényletével Budapestre egy rég nem látott méretű tüntetésre.

„Most a vidék jön” – áll annak a Facebook-eseménynek a leírásában, amelyet Szabó cége, a Likvid Kontroll Kft. hozott létre, és amire már közel 9 ezren visszajeleztek, hogy érdeklődnek. A leírás úgy folytatódik, hogy országos gazdatüntetés lesz augusztus 20-án vidéken az autópályákon és főútvonalakon reggel 6 órától, Budapesten a Duna partján, a belvárosi rakparton pedig 18 órától. A napokban komolyan felmerült a kérdés, vajon megtartják-e a tüntetést, de Szabó a 168 órának adott interjújában határozottan leszögezte, hogy „felveszik a kesztyűt”. 

Viszont elmondta, hogy az általuk tervezett tüntetést eredeti formájában a rendőrség nem engedélyezte, majd megemlítette, hogy pár órával az elutasítás után a kormánypropaganda egészpályás letámadást indított ellene. A rendőrségi elutasító határozat szerint traktorok Budapest közigazgatási határán belülre nem jöhetnek, viszont a VI. és a XIV. kerület határában, a Dózsa György úton adnának két sávot a hatóságok, ahol csak gyalogosan vagy személyautóval lehetne tüntetni – mezőgazdasági vontatókkal nem. A rakpartot külön azért tiltották meg, mert ott az augusztus 20-i tűzijáték kapott helyet.

De miért tüntetnének? Szabó szerint nem egy bizonyos döntés ellen, hanem az általános állapotok tarthatatlanságára kívánják felhívni a figyelmet. Úgymint az aszály és jégkárok elleni védelem hiányára, a kamarák nem megfelelő működésére, valamint az új rezsiszabályozás gazdálkodókra gyakorolt hatására. „Augusztus 20-án vidékről indulunk, autópályákon haladunk, Budapest fővárosában, a belvárosban a rakpartokon találkozunk” – mondta egy videójában Szabó, aki szerint a gazdák szombaton száz különböző helyszínen várakoznak, sőt, augusztus 31-ig is eltarthat majd a demonstráció országosan.

Most, augusztus 20-án kora délután ott tart a helyzet, hogy

Szabó videóiban türelemre inti a gazdákat, akik állítása szerint sokan várakoznak.

Reggeli élő bejelentkezésében a rakparton állva mutatta, hogy szerinte végig fognak sorakozni a járművek. A képviselő korábban azt mondta, 1800 mezőgazdasági jármű és 2200 személyautó jöhet el. Az, hogy valóban lesz-e gazdademonstráció a rakparton, továbbra is kérdéses, mert egyelőre még azt várják, lemondják-e majd a tűzijátékot, amire komoly esélyek vannak a zivatarveszély miatt. Ezt nemsokára be is jelentik majd kormányzati szinten.

13 óra után nem sokkal beszéltünk Szabóval, aki azt mondta, várják még mindig a bejelentést, de 16 órától már lehet gyülekezni Budapest határában, és 18 órától lesz a tüntetés a Hősök terénél, a Dózsa György úton. Innen – amennyiben a tűzijátékot lemondják, és a lebonyolító cég levonul – mennek majd a rakpartra. Kérdeztük, nagyjából mekkora jelenléttel számolnak, hány mezőgazdasági jármű és autó várható, amire Szabó konkrét választ nem adott, csak annyit mondott, „több ezren leszünk”.

Frissítés (13:49): A kormány lemondta a tűzijátékot, tehát Szabóék beadhatják újabb területfoglalási kérelmüket.