Szegediek is kaptak állami elismeréseket augusztus 20-a alkalmából

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár augusztus 20-a alkalmából állami elismeréseket adott át pénteken a Pesti Vigadóban. Az összes elismerésben részesített személy ezen a listán található meg. A Szegedhez is köthető személyeket az alábbi gyűjtésben lehet megtalálni, amelyet a Szeged.hu szedett össze.

Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 • Garab Győző fizikus, a biológiai tudomány doktora, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének kutatóprofesszor emeritusa,
 • Gergely Árpád László fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Intézete Elméleti és Kísérleti Fizikai Tanszékeinek egyetemi tanára és Fizika Doktori Iskolájának oktatója,
 • Jakab Éva jogász, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Polgári Jogi és Római Jogi Tanszékének egyetemi tanára, Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának vezetője, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Római Jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyarországi Humboldt Egyesület elnöke, az Osztrák Tudományos Akadémia külső tagja,
 • Sipos Pál Miklós kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézete Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanára.

Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

 • Balogh Elemér jogtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Európai Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottságának alelnöke, a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja, az Alkotmánybíróság volt tagja.

Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

 • Papp Ildikó antropológus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológiai Intézete Embertani Tanszékének tudományos főmunkatársa, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának nyugalmazott címzetes tárigazgatója,
 • Szamosi Szabolcs Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója és a Szegedi Dóm zeneigazgatója, a pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyház volt orgonistája, karnagya és zenei vezetője.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 • Hász-Fehér Katalin irodalomtudós, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézete Magyar Irodalmi Tanszékének egyetemi docense.

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott:

 • Fritz Miháy szobrász- és éremművész, a szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum volt művésztanára.

A Népművészet Ifjú Mestere kitüntetésben részesült:

 • Számfira Máté néptáncoktató,
 • Számfira-Nagy Zita, a szegedi Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium igazgatóhelyettese.

Szinnyei József-díjat vehetett át:

 • Keveházi Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgatója.