A turizmusnak is köszönhetően a vártnál jobban, 6,5%-kal nőtt a GDP a második negyedévben a KSH szerint

A második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Az első fél évben a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az elemzők alacsonyabb, 6,1 százalékos éves, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,4 százalékos GDP-növekedést vártak. A növekedéshez leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások járultak hozzá. Az iparon belül különösen az élelmiszeripar és a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. A mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte a növekedést tette hozzá a KSH.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint jól teljesített az ipar, a kereskedelem, a turizmus, a pénzügyi ágazat és az infokommunikáció, tehát a mezőgazdaságon kívül gyakorlatilag minden. A második negyedévi GDP részletes adatait szeptember 1-jén közli a KSH.