Pénteken jön egy hidegfront, addig akár a 39,2 fokos napi hőmérsékleti rekord is megdőlhet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos adatbázisa szerint az augusztus 19-ére vonatkozó napi melegrekord 39,2 fok, melyet 1946-ban Debrecenben regisztráltak írja az Időkép cikke. A pénteki hidegfront előoldali helyzetben délies áramlás lesz úrrá a Kárpát-medencén, ami méginkább melegíti az időt. Míg nyugaton 3033 fokot mérhetünk, a maximum értékek az Alföldön a 3839 fokot is elérhetik, sőt, jó eséllyel

akár a napi rekord is megdőlhet.

Országos szinten a csütörtök lesz a hét legmelegebb napja, ekkor 33 és 38 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Az erre a napra vonatkozó melegrekord viszont nincs veszélyben (1946, Fügöd, 39,6 fok). Az OMSZ csütörtökre az egész országra első- és másodfokú figyelmeztetést adott ki, majd pénteken a nyugati megyéket leszámítva elsőfokú, a keleti, délkeleti tájakon másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

Az idei nyár 1901 óta az egyik legszárazabb Magyarországon. Az OMSZ szerint az aszályhelyzet tragikus, az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat. Csapadék nélkül azonban az aszály tovább súlyosbodik, amit nemcsak mi, hanem az erdők, folyók, mezőgazdasági területek is megszenvednek. A folytatás sem ígér sok jót, csapadék továbbra is csak alig, elszórt záporok formájában érkezik.