Lázár János minisztériuma ezentúl minden nagy állami beruházást véleményezhet egy kedd esti kormányrendelet szerint

A kedd este megjelent kormányrendelet jelentősen kibővíti a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumhoz tartozó Országos Építészeti Tervtanács hatáskörét – vette észre a hvg.hu.

A hvg.hu írása megjegyzi, az eddigi jogszabály szerint ez a testület csak a nemzeti emlékhelyekkel, kiemelt műemlékekkel és egyes magasépületekkel foglalkozott, ezentúl viszont véleményezi minden, az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvény szerinti állami magasépítési beruházás építészeti-műszaki dokumentációját.

Ugyancsak véleményezi az 5000 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó épületek és az egy építési telken 1500 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó és legalább hat lakásból álló többlakásos, új építésű lakóépületek építészeti-műszaki dokumentációját. A rendelet e része szerdán lép hatályba, és a már folyamatban lévő beruházásokra is alkalmazni kell.

Az Országos Építészeti Tervtanácsot az országos főépítész vezeti. A tisztséget a 42 éves Lánszki Regő Balázs építészmérnök tölti be július óta, amikoris Lázár János miniszter kinevezte államtitkárát.