Remek alapanyag kreatív ötletekhez és építési feladatokhoz (X)

Amikor valamit barkácsolni szeretnénk otthon vagy burkolással kapcsolatos feladataink vannak, az egyik legfontosabb feladat az, hogy rátaláljunk arra az építési alapanyagra, amellyel költséghatékonyan, gyorsan és egyszerűen dolgozhatunk.

Az OSB lapokban rengeteg lehetőség rejlik

A Józan Kft. OSB lap kínálatában kedvező áron szerezhetjük be ezt a könnyen kezelhető és sokoldalú anyagot. Az OSB gyakorlatilag nem más, mint faforgácslap, a nevét pedig az angol elnevezésének rövidítéséből kapta, ugyanis a technológia, amellyel készítik, az Egyesült Államokból terjedt el, mára pedig már az egész világon használják. Megfelel minden kritériumnak, amelyet felsoroltunk, így egy alacsony árfekvésű, könnyen kezelhető, valamint gyors munkavégzést lehetővé tévő alapanyagot üdvözölhetünk benne.

Hogyan készül az OSB?

A lapok alapanyagául szolgáló fát előbb szárítják, majd préselik. A faanyag jellemzően fenyő, de ahhoz, hogy valóban tartós legyen, gyantát is alkalmaznak. Ebből pedig mindjárt az is látszik, hogy teljesen természetes anyaggal dolgozhatunk, amennyiben az OSB lapot választjuk. Annak érdekében, hogy terhelhető legyen, három réteget préselnek egybe.

Előnyök és hátrányok

Mivel könnyű méretre vágni, és egyszerű a rögzítése is, ezért elmondhatjuk, hogy azok is fognak tudni dolgozni vele, akik egyébként nem rendelkeznek semmilyen szaktudással vagy különösebb tapasztalattal ezen a téren. Annak köszönhetően, hogy a gyártási folyamatok végére egy igazán erős és strapabíró anyag születik, valamint jól ellenáll a terhelésnek, nagyon sokféle dolog megalkotható belőle.

“Mindez szép és jó, de vannak kedvezőtlen tulajdonságai is?” Kérdezi magában mindenki, minden bizonnyal. Valóban, itt is akadnak olyan helyzetek, amikor nem ezt a terméket érdemes választani. Ilyen például a nedvességnek, magas páratartalomnak, illetve víznek kitett felület, mert hosszú távon ezektől meg kell óvni az OSB lapokat, hiszen csak mérsékelten állnak ellen a víznek.

Azért jó hírek is akadnak, ilyen például az, hogy se a gomba, se a rovarok nem kedvelik, ezért a faanyagok közül kiemelkedik abban, hogy milyen jó ellenálló képessége van a kártevőkkel szemben.

“Biztos, hogy elég jó ez nekem?”

A kétkedőknek elmondhatjuk, hogy megbízhatnak az OSB lapok jó tulajdonságaiban. Erre az egyik legjobb bizonyíték, hogy akár komplett házakat is felhúznak belőle, de a kerti kisebb házaknak, szerszámtárolóknak is nagyon gyakran ez az alapanyaga.

Így hát egészen bátran választhatjuk az OSB lapokat, ha a gyerekeknek építenénk lombházat vagy játszókuckót, vagy egy pergola kivitelezésén törjük a fejünket. Természetesen beltérben is megállja a helyét, ezért polcokhoz, burkolat megvalósításához is remek választásnak bizonyul. Ráadásként azt is jó tudni, hogy nyugodtan kezelhetjük fához tervezett anyagokkal, hiszen az OSB lakkozható és festhető is. Válasszuk hát bátran a sokoldalú OSB-t, és valósítsuk meg az elképzeléseinket!