Miért olyan népszerűek a gyerekek körében a matricák? (X)

A felnőttek számára szinte érthetetlen, miért szeretik a gyerekek annyira a matricákat, miért akkor szám számukra egy ilyenekkel teli füzet vagy album. Már az egész kicsik is szívesen ragasztgatják a különféle állatos vagy figurás vignettákat bárhová, füzetbe, dobozokra, íróasztalra, gyerekszobai bútorokra.

És ez így van, amióta csak léteznek. Matricával játszani egész egyszerűen jó móka, szórakoztató. Igazából felnőtt korunkra is marad belőle valami kevés, gondoljunk csak a manapság népszerű csevegőalkalmazásokra, ahol matricákat küldözgetünk egymásnak, vagy amikor virtuális formájukat készítjük el a képmegosztó oldalakon.

A lenyűgöző és vonzó matricák

Minden gyerek körében nagy sikerük van, egy vignettáért cserébe még az orvosi vizsgálatot is szó nélkül tűrik. Varázslatos matricákat találsz a Mesés cuccoknál, akár tematikus, hagyományos papírból készült változatokat, akár ablakfóliákat vagy nagyon divatos gyémántmatricákat keresel.

A 3-6 éves korú gyermekek körében a legnépszerűbbek ők azok, akik ebben a korban minden módon igyekeznek kifejezni önálló személyiségüket, és erre különféle művészi eszközöket használnak, rengeteget firkálnak, rajzolnak, illetve matricáznak.

A vignettákkal való játék sokoldalú, a lehetőségek bőségesek. Minden érdeklődéshez találni belőlük, akár a királylányokért, mesehősökért, akár a lovakért, kutyákért, macskákért vagy az autókért és focicsapatokért rajonganak. Kelendőek a változatos matricás albumok, kedveltek a vásárlásért járó, albumba gyűjthető állatos és egyéb változatok.

Ajándékba is adhatjuk

A kisebb gyerekek olyannyira rajonganak a matricákért, hogy akár ajándékba is adhatunk nekik különböző darabokat, például az adventi naptárba vagy a mikuláscsomagba, de születésnapi zsúrokon is kedvelt nyeremények, illetve ajándéknak szánt tárgyak az apró ragacsok.

De miért is szeretik annyira? Például, mert

  • szépek,
  • izgalmasak,
  • dekorálni lehet velük,
  • egyedivé varázsolnak bármit, egy füzetet, egy dobozt,
  • a kisebbek számára mókás dolog a matrica hátulját lehúzni és az ujjukhoz tapasztva beragasztani valahova.

Szülőként pedig azért szeretjük a őket – még ha néha nem is oda ragadnak, ahol látni szeretnénk – mert leköti a kicsiket, fejleszti a finommozgásokat, segít kifejezni magukat szavak nélkül is, fejleszti a szépérzéket.

Kedveskedjünk matricákkal!

Nagy örömet szerezhetünk a gyerekeknek, ha a kedvenc mesehőseiket, állataikat ábrázoló matricákat szerzünk be nekik. Amennyiben nem szeretnéd a falon, bútorokon viszontlátni őket, jó ötlet lehet egy szép füzetet beszerezni hozzá, hogy abba ragasztgassa csemeténk. Unalmasabb hosszú utazásokra is vihetünk magunkkal belőlük, hogy könnyebben teljen útközben a gyerekek számára az idő.

Vannak olyan matricák, amelyeket ruhákra, táskára vasalhatunk, így egyedibbé, könnyebben felismerhetővé tehetjük a holmijaikat, például az ovis ruhák esetében.

De a matricázás azért is jó elfoglaltság a gyerekeknek, mert közben hagynak nekünk időt egy kis pihenésre.