Innen tudhatja, hogy pszichopatával áll szemben (X)

Gyakran használjuk ezt a kifejezést, hogy pszichopata, de sokszor ezt úgy tesszük, hogy nem is vagyunk pontosan tisztában a jelentésével. Ez azért is probléma lehet, mert ha tényleg egy pszichopatával találkozunk, nem biztos, hogy felismerjük, ahogy azzal is elakadhatunk, hogy mit tehetünk egy ilyen helyzetben.

Mikor kezdhetünk gyanakodni?

Az Onlinepszichológus.net blogjában részletesen olvashat erről, valamint más témákról is, hiszen célul tűzték ki azt, hogy pontosan ilyen helyzetekben segítséget nyújtsanak az embereknek. Változtatni is csak akkor lehetséges, ha felismerjük, hogy kell, és tudjuk azt is, hogy mivel (kivel) állunk éppen szemben. Releváns döntést is kizárólag így lehet hozni arról, hogy mit kell, illetve hogyan érdemes cselekedni egyes helyzetekben.

A pszichopatával kapcsolatban lévő személy legyen az bármilyen kapcsolat többnyire azzal a nehézséggel szembesül, hogy a másik teljesen kiismerhetetlen marad számára, s hiába próbál neki segíteni, nem tud. Gyakoriak az olyan kapcsolódó történetek, amelyekben be lettek csapva, meg lettek lopva a pszichopata által, de az agresszió, a felelőtlenség, a kihasználás és a bűnözés is sokszor előforduló motívumok ilyenkor.

Miért nem lép ki a szenvedő fél egy ilyen kapcsolatból? Merülhet fel a kérdés a kívülállóban, de a képlet egyáltalán nem ilyen egyszerű. Ugyanis a pszichopata személyisége elragadó is, vonzó, lehengerlő, aki könnyen magával ragadja, bűvkörében tartja a másik felet.

Milyen a pszichopata?

Habár a szó jelentése a “lélek betegsége”, ebben az esetben nem találunk olyan jellemzőket, amik általában az elmezavaroknál jellemzőek. A pszichopata pontosan tisztában van a világgal, nincsenek hallucináció vagy lelki gyötrelmei, amik más pszichés zavarokat jellemeznek. Ez egy olyan személyiségzavar, ami a társadalom által elítélt jellemzőkben mutatja meg magát. Egyszerre figyelhető meg érzelmi, illetve interperszonális, valamint társadalmi deviancia.

Az előbbihez tartozik, hogy hamis történeteket, jártasságot színlelnek, amelyet egyébként igen szórakoztatóan tudnak előadni. Nárcisztikus jegyek is megfigyelhetők, hiszen a pszichopata saját magát mások felett állónak tartja, nagyzolás és én-centrikus viselkedést mutat. Pontosan ebből következik az is, hogy neki mindent szabad. Ennek szellemében viselkedik, s nem érez közben vagy utána bűntudatot sem. Ezt sokszor hangoztatják is.

Nincs bennük empátia, mindenkit kihasználnak anélkül, hogy képesek lennének együttérezni velük. Nagyon jó a megtévesztő képességük, valamint mesteri szinten manipulálnak. Érzelmeik is sekélyesek, például a testi vágyat értelmezik szerelemként. A társadalmi devianciáik alapvetően ezekből a tényezőkből származtathatók.

Mit tehetünk?

Ha pszichopatával állunk szemben, akkor tudnunk kell, hogy ő sosem kér szakértő segítséget a problémáira, ha mégis elfogadja a terápiát, akkor sem vonódik be a munkafolyamatba, így pedig eredményeket sem lehet elérni. Éppen ezért saját magunkon kell tudnunk segíteni, nem rajta.