NAV: A robogósoknak is hatósági áron jár a benzin, hiába nincs forgalmi engedélyük

A múlt héten írtuk meg a 24.hu cikke alapján, hogy egyes robogósok július 30-a óta csak piaci áron jutottak üzemanyaghoz, ugyanis nincs forgalmi engedélyük, így azt nem is tudják bemutatni a benzinkúton igazolásként. Hiába vitték az adásvételi szerződést, és a kgfb-igazolást, azokkal sem kaptak olcsón benzint.

A Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója, Bujdos Eszter a lapnak akkor azt mondta, szerinte nem egyértelmű a rendelet, ezért fordulhat elő, hogy a robogósoknak nem adnak hatósági áron benzint. Tudomása szerint akad olyan kút, amely a Nemzeti Adó és Vámhivatal állásfoglalását kérte ebben a kérdésben.

A másnapi RTL Híradóban a Mol tisztázta, hogy a forgalmi engedély nélküli robogókba is lehet hatósági áron tankolni. Időközben a NAV is válaszolt a 24.hu kérdéseire. Válaszukban idézték a tankolásról szóló törvény alkalmazásáról szóló kormányrendelet idevágó részét: Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha

  • külföldi rendszámú jármű,
  • vagy nem természetes személy üzemelteti a  járművet (a taxik kivételével),
  • vagy nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

A NAV álláspontja szerint tehát

a robogósokat hatósági áras, azaz 480 forintos üzemanyaggal kell kiszolgálni. 

A NAV hozzátette, hogy a rendszámmal rendelkező, természetes személy által üzemeltetett motorkerékpár (például nagyrobogó) szintén hatósági áron tankolható. A vonatkozó jogszabály szerint egyébként az adóhatóság jogosult ellenőrizni az üzemanyagárral kapcsolatos szabályok betartását.