Akár a NIF is megszűnhet: Lázár János tarvágást tervez az alá került cégekkel

A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumban megszületett a döntés arról, hogy – várhatóan az idei év végével – felszámolják a tárca alá tartozó nagy állami vállalatok többségét – tudta meg a Telex.

A megszüntetett cégek között olyan, az elmúlt években fontos feladatokat ellátó társaságok vannak, mint az útépítéseket kivitelező NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vagy a stadionokat fenntartó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.

A lap szerint a NIF várható bezárásáról egy ideje szivárognak meg nem erősített pletykák, azt azonban nem lehetett tudni, milyen távlati elképzelésekbe illeszkedik, milyen cégeket érinthet még, vagy milyen időtávon valósulna meg az átszervezés. A napokban aztán arról írt a Világgazdaság, hogy az Építési és Beruházási Minisztérium a folyamatban lévő budapesti projekteket – a Vitézy Dávid-féle Nemzeti Közlekedési Központ Zrt. átvétele, majd bezárása után – szétszórja három cége között.

Ebből akár az is következhetne, hogy ezeknek a társaságoknak mégis van jövőjük. De valójában pusztán annyiról van szó, hogy addig sem maradhatnak gazdátlanul a feladatok, ameddig lezajlik a minisztérium végső struktúrájának kialakítása. Azonban a Telex a Lázár János hivatalának tevékenységére rálátó forrásból úgy értesült, hogy

esélyesen már 2023-tól megszűnik az összes nagy állami cég, amely szervezetileg az Építési és Beruházási Minisztérium alá tartozik.

Kivétel ez alól a Magyar Közút, mivvel az ottani feladatok jó része és a több mint 6500 fős dolgozói állomány nem olvasztható be a minisztériumba. Megmaradnak még az olyan projektcégek is, amelyek egy konkrét feladat menedzselésére jöttek létre. A többiek azonban a jövőben nem lesznek önálló jogi személyek, hanem a beruházási tárcán belül látják majd el a tevékenységeiket.

Az önállóan működő társaságok beszántásának indoka a Telex forrása szerint a párhuzamosságok megszüntetése, valamint az, hogy önálló építési minisztériummal már nincs rá szükség, hogy külön-külön cégeknél legyenek az egyes projektek és feladatkörök. Ez nem azt jelenti, hogy szélnek eresztenék a cégek alkalmazottait: túlnyomó részüket tovább foglalkoztatná a minisztérium új státuszban, hiszen a feladataikat ezután is el kell látnia valakinek.