Mindössze 644 határvadász jutott el a képzésig, miközben több mint hatezer jelentkezőt kommunikáltak korábban

Augusztus elején bejárta a sajtót az ORFK közleménye, miszerint több mint hatezren jelentkeztek már határvadásznak. A Telex azonban már július 23-án rákérdezett arra, hogy pontosan hogyan mennyien jelentkeztek és az előzetes adatok alapján hány embert gondolnak behívásra alkalmasnak.

Az ORFK három hét elteltével küldte meg a választ a lapnak. „A szerződéses határvadászképzésről a 2022. július 15. és a 2022. augusztus 8. közötti időszakban 10 352 fő érdeklődött telefonon, emailen, személyesen és egyéb formában a Rendőrségen” – írta az ORFK.

A válaszlevél szerint ugyanezen időszak alatt 724-en juttatták el a jelentkezési lapjukat a rendőrségre, és „az alkalmassági vizsgálaton augusztus 8-ig 644 jelentkező alkalmassági szűrése folyamatosan történik.”

Vagyis több mint tízezer érdeklődőből 644 fő jutott el addig, hogy ténylegesen a képzést megelőző felvételit tegye.

Orbán Viktor június végén jelentette be a parlamentben, hogy a rendőrség keretein belül egy új határvédelmi szervezetet állítanak fel. Első ütemben 2200 határvadászt terveznek toborozni, a második ütemben egészül ki a létszám 4000 főre. A leendő határvadászok gyors, intenzív képzést kapnak a felvételi után, erről itt írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szegeden is megkezdték a leendő határvadászok a négyhetes, 180 tanórás képzést

A négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók.