Népszava: Kerékpáros mentősöket akar bevetni az OMSZ, így akarják csökkenteni a torlódást

A bringás mentőket elsősorban városokban vetnék be, különösen ott, ahol az átlagosnál is több a hívás. Naponta akár 3 ezer feladatot is kaphatnak országszerte a mentők, a hívások egyharmada pedig Budapestről és a környékéről érkezik. Naponta akár 10–15 autót vezényelnek az ország más pontjairól a fővárosba, de még ezzel együtt is előfordul, hogy torlódnak a hívások.

Az Országos Mentőszolgálaton belül július eleje óta az állomásvezetők feladata felmérni, hogy a mentőápolók közül kik vállalnának többletbérezés ellenében szolgálatokat egy új kerékpáros mentőegységben – tudta meg a Népszava. Az OMSZ kommunikációs vezetője, Győrfi Pál megerősítette a lapnak az információt: a fővárosban jövő tavasszal indul ez a program, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik.

A tesztüzem pedig heteken belül megkezdődhet. Terveik szerint a főváros belső, forgalmas területein találkozhatnak majd az emberek a kerékpáros elsősegélynyújtókkal. Hozzátette:

kedvező tapasztalatok esetén ezt a mentési módszert akár más városokra is kiterjeszthetik.

A toborzó levél szerint a jelentkezés határideje augusztus hetedike volt, de arra nem kapott választ a Népszava, hogy eddig hány mentőápoló jelentkezett a speciális mentőegységbe. A kerékpáros mentésről nemzetközi tapasztalatokat is begyűjtötte az OMSZ, így tanulmányozták a nagy-britanniai, az amerikai és a kanadai hasonló szolgálatok gyakorlatát.