Átlagosan 20–30 ezer forint az iskolakezdés gyerekenként, bár a duplája is lehet egy új iskolatáskával

Az iskolakezdés átlagosan 2030 ezer forintba kerül gyermekenként, ám ez az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén közölte a szegedi REGIO Játékkereskedelmi Kft. felmérése alapján szerdán az MTI-vel.

A felmérés a REGIO JÁTÉK saját értékesítési adatain, valamint egy július 2228. között elvégzett online kutatáson alapul, amelyben 1153, általános iskolás korú gyermeket nevelő szülő vagy nagyszülő vett részt. A kutatás nem reprezentatív a teljes magyar lakosságra nézve, ugyanakkor alkalmas a magyar családok véleményének feltérképezésére.

A vállalat online vásárlás esetén 7 százalék, míg hagyományos vásárlásnál 10 százalék kosárérték-növekedéssel számol az előző évhez képest. A nagy bevásárlásra a magyar családok jelentős része tudatosan készül anyagilag állapították meg a felmérésben. Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője a közleményben

az idei átlagos áruházi vásárlás értékét 7513 forintra, míg az online vásárlást 10 800 forintra becsülte.

A felmérés szerint az alapvető tanszerekre a megkérdezett családok közel fele 1020 ezer forintot, egynegyede pedig akár 2030 ezer forintot költ. A marketingvezető kiemelte, a beiskolázási költségek lényeges részét az iskolatáska teszi ki, a szülők 65 százaléka vásárol az idén újat, jellemzően 1020 ezer forintért.

A kérdőív alapján új iskolatáska választásra 10-ből 6 családban akkor kerül sor, ha az előző tartóssága már nem megfelelő. A döntés során pedig a kényelem, az ergonómia és a tartósság a három legfontosabb tényező. A felmérés szerint 10-ből 9 család tudatosan készül anyagilag a szeptemberi tanévkezdésre, a válaszadók 70 százaléka szerint legalább 50 százalékkal drágábban lehet beszerezni a felszereléseket, ez pedig 10-ből 8 család számára nagy terhet jelent.

A REGIO Játékkereskedelmi Kft.-t 1990-ben családi vállalkozásként alapította Gyaraki József, a cég ügyvezetője. Termékkörében a különféle játékok mellett iskolaszerek és gyermekruhák is megtalálhatók. A cég országszerte 42 bolttal rendelkezik, és mintegy 25 százalékos részesedésével piacvezető a hagyományos magyar játékpiacon. Az egyik szegedi üzletükről, a sóház felújításáról itt írtunk.