A kormány szerint a lakosság háromnegyede, egy felmérés szerint csak 15 százaléka fér bele a rezsicsökkentésbe

Bár a kormány szerint a háztartások 75 százaléka belefér az átlagos keretbe, a Pulzus Kutató Napi.hu kérésére végzett felmérése szerint csak a lakosság 15 százalékát nem érinti a rezsicsökkentés korlátozása.

A rezsicsökkentett ár villamos energiából havi 210 kilowattóráig, vagyis évi 2523 kilowattóráig érvényes, afölött úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetni. Földgáznál a havi limit 144, az éves pedig 1729 köbméter, efölött kell jóval magasabb díjat fizetni augusztustól. A roham a napelemekért, fatüzelésű kályhákért nem meglepő azok után, hogy

a lakosság negyede helyett a 85 százaléka készül arra akár már ettől a hónaptól kezdve, hogy drasztikusan nőni fog a rezsiszámla.

A válaszok alapján a villannyal többen próbálnak meg takarékoskodni, mint a gázzal, vélhetően az előbbi könnyebb is. A nők közül kevesebben nyilatkozták azt, hogy nem érinti őket a rezsicsökkentés visszavágása, mint a férfiak közül, és valamivel nagyobb azoknak az aránya a nők körében, akik nem tudnak már spórolni sem a gázzal sem az árammal.

Legrosszabbul a 60 év fölöttiek jártak a rezsicsökkentés korlátozásával, mindössze 9 százalékukat nem érinti ez az intézkedés. A fiatalabbaknál 18–19 százalékos volt ez az arány. Elképzelhető, hogy ennek az az oka, a fiatalabb korosztály kisebb vagy korszerűbb, alacsonyabb rezsijű ingatlanban lakik, mint az idősebbek, ráadásul utóbbiak már nem tudnak hova spórolni – jegyzik meg.

Meglepetésre igazán komoly eltérést sem az iskolai végzettség, sem a települések mérete szerinti bontás nem hozott a felmérés szerint. Bár az volt az alapfeltevés, hogy a rosszul szigetelt vidéki házak tulajdonosai lesznek az intézkedés vesztesei, a kutatás szerint a legnagyobb arányban a budapestieket érinti a megszorítás.

A jelek szerint a Budapesten élők ehhez képest viszonylag magas arányban képesek spórolni mind a gázzal, mind a villannyal. A kisvárosok lakosai azok, akik a legkevésbé képesek már a további spórolásra, és némileg meglepő módon a falvak lakói azok, akik kiemelkedően magas arányban tudnak takarékoskodni a gázzal.

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder