Megtorpant a lakásárak növekedése, bár nagyobb változás várhatóan csak az év végén lesz

A lassulás első jelei láthatóak a használt lakások piacán, amelyen egyelőre nem okoztak felfordulást az új rezsiszabályok derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 200 ezer ingatlan kínálati adatai alapján bemutatja, hogy az új rezsiszabályok előzetes bejelentése előtti és utáni három hétben hogyan változott a kereslet és a kínálat. Az összefoglalóból az is kiderül, hogyan alakultak a panel- téglaépítésű lakások és családi házak átlagos négyzetméterárai.

Várhatóan a novemberi, decemberi számlákból derül majd ki, hogy egy-egy lakásnál mennyire sikerült takarékoskodni vagy mennyire emelkedhetnek a fenntartási költségek. Az ehhez köthető lakáseladási és lakásvásárlási hullámra, amelynek keretében takarékosabb lakóingatlan után nézhetnek a tulajdonosok, csak 2023 elején lehet számítani. Hagyományosan a legtöbben az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek az esetleges lakásváltásról, ami csak 2023-ban lesz érezhető a lakáspiacon” mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Az elemzés szerint az elmúlt három hét során a kereslet alig változott a használt lakások piacán, az eddig megszokott enyhe csökkenés érzékelhető. A kínálat viszont 10 százalékkal bővült ebben az időszakban. Jelenleg már több mint 114 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathatnak a vevők.

Balogh László azonban elmondta azt is, hogy a fővárosi kínálat bővülése a lassulás előjele. Emellett az is a visszafogottabb piac irányába mutat, hogy a téglaépítésű használt lakások átlagos négyzetméterára már július közepén elérte a lélektanilag kritikus szintnek mondható 1 millió forintos határt, innen pedig már kétséges a további drágulás.

A jelenlegi környezetben már nem tudtak tovább növekedni a használt téglalakások átlagárai Budapesten. A hiteldrágulás és az energiatakarékossági szempontok erősödése megálljt parancsolt a tempós drágulásnak” emelte ki Balogh.

Forrás: ingatlan.com

A hasonló állapotú panel- és téglaépítésű lakások 747 ezer, illetve 890 ezer forint volt, ez szintén majdnem megegyezik a július közepén látott árakkal. Szeged a panellakásoknál szorult leginkább hátra vidéki viszonylatban, az 597 ezeer forintos átlagárú júliushoz képest minimális csökkenés is volt: augusztusra átlagosan 592 ezer forintért adtak el egy panelt négyzetméterenként.

A jó állapotú budapesti családi házakat 811 ezer, a paneleket 821 ezer forintos négyzetméterár jellemezte, a téglaépítésű társaikat pedig 1,03 millió forintért kínálták eladásra. Szegedet itt már Győr is előzte átlagárban, azonban városunkban is kitartott a növekedés a júliusi 711 ezer forinthoz képest. Minimálisan ugyan, de 713 ezer forintra adódott ez az összeg augusztusban.

Forrás: ingatlan.com

A közepes állapotúként eladásra kínált, azaz többségében nagyobb fenntartási kiadásokkal rendelkező családi házak átlagos négyzeméterára augusztus első hetében 662 ezer forint volt, ami stagnálást jelent a három héttel korábbihoz képest.

Szegeden minimális csökkenés volt a júliusi növekedés után: az 587 ezres átlagár augusztusra 580 ezerre zsugorodott négyzetméterenként. Ezzel mindössze Veszprém, Debrecen és Székesfehérvár előzte meg a várost vidéki viszonylatban.

Forrás: ingatlan.com