Kiviteli tilalmat vezet be a kormány a tűzifára

„A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt” a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Magyarországon is energia-veszélyhelyzet van érvényben és rendkívüli intézkedések szükségesek. Ennek része az is, hogy a hazai tüzelőanyag ellátás biztosítása érdekében a tűzifa külföldre történő kivitelének kontrollját, szabályozását és szükség esetén akár tilalmát is biztosítja tette hozzá Nagy István.

Nem általános tilalom

Az új rendelet értelmében a tűzifa-kivitelt végző szervezetek és magánszemélyek minden tervezett külföldi értékesítésről bejelentési kötelezettséggel tartoznak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felé, amely erről tájékoztatást ad az Agrárminisztériumnak. Amennyiben a magyar lakosság és a közületek ellátása érdekében szükség van a bejelentő által külföldön értékesíteni kívánt fára, úgy a kormány él a rendeletben biztosított elővásárlási jogával, és a kijelölt állami erdőgazdálkodón keresztül a hazai közcélokra megvásárolja a mennyiséget.

Nagyon fontos, hogy nem általános tilalomról, hanem a magyar emberek energia-szükségletét biztosító veszélyhelyzeti szabályozásról van szó foglalta össze Nagy István. A rendelkezés értelmében felvásárolt tűzifát szociális célokra vagy az állami és önkormányzati közfeladatok ellátásának zavartalan biztosítására használják fel.

A hazai erdőkből évente mintegy nettó 6,5 millió köbméter fát termelnek ki a gazdálkodók, amely minden évben kevesebb, mint az erdők természetes növekménye, így az ország hosszú távon számíthat a fenntartható módon hozzáférhető faanyagra. Az idei évben csak az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel, amely a veszélyhelyzeti intézkedéseknek köszönhetően megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.

Nem lehet azonnal eltüzelni a kivágott fát

Az RTL Híradója azt írja hogy kidobott pénz az idén kivágott fával fűteni – legalábbis erre figyelmeztetnek szakértők. Az ilyen fából többet kell eltüzelni, ráadásul olyan nagy a nedvességtartalma, hogy nem is ad elég meleget. A nedves fával fűtés emellett szennyezi a környezetet, kátrány is lecsapódhat a kéményekben, ami tüzet okozhat. A kormány ennek ellenére utasította az állami erdőgazdaságokat: folytassák a kitermelést, hogy legyen elég tűzifa.

Boros Attila erdész az RTL Híradónak azt mondta, aki tudatosan fűt a fával, mindig 2 évre előre vásárolja meg, és „a fakitermelési szezonban, tehát télen vásárolja meg, azért, hogy az összehasogatott fa a következő nyáron már tudjon száradni. A kivágástól számítva tehát 12 évig kell szárítani a fát, hogy fűteni lehessen vele.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy „ha valaki vaskályhát vesz, és a háznak a falán üt egy kis lyukat, és a vaskályhának a csövét kivezeti a falon, az is kéménynek minősül, azt is engedélyeztetni kell a kéményseprővel. Kéménytől függően ezért tizenegy-tizenkét ezer forintot kell fizetni.