Kétszer is emelkedhet idén a gáz ára az átlagfogyasztás felett

Egy friss kormányzati közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egységesen 747 forint lesz köbméterenként augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre a lakossági gáztarifa, mint ahogy azt előzetesen bejelentették – írja a Portfolio.

Ez azt jelenti a lap szerint, hogy kétszer is emelkedhet idén a gáz ára az átlagfogyasztás felett. A nagycsaládosok számára elérhető földgáz kedvezményről a minap jelent meg egy új kormányrendelet, ami lényegében összeveti a rezsicsökkentett gázmennyiség (1729 m3) és a nagycsaládos kedvezményes gázmennyiség szabályait (3 gyermek esetén plusz 600 m3, minden további gyermek esetén további 300 m3).

A nagycsaládosoknak járó kedvezményt a jogosult 300 ezer családból eddig mindössze 26 ezren vették igénybe. A kormany.hu közleményétől és a rezsibiztos aznapi bejelentésétől eltérően nem egységesen lesz 747 forint/köbméter az átlagfogyasztás feletti résznél a „lakossági piaci ár” augusztus és december között, hanem két részre oszlik:

„Augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 forint köbméterenként a „lakossági piaci ár”.

Ennek értelmében azok, akik 1729 köbméternél többet fogyasztanak évente, augusztustól a 99,95–104,65 forint/köbméter helyett már 732,4 forintot kell fizetniük a gázért, a fűtési szezon kezdetével pedig tovább emelkedik a gáz ára. Mindez várhatóan csak azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak.

A kormányrendelet azt is rögzíti, hogy a jövő év első hónapjaira érvényes "lakossági piaci árat" majd karácsony körül kell meghatároznia az Energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében.