Ujhelyi: Fiókban marad az EU-ban maradásról szóló népszavazási kérdés

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?” ezt a kérdést tervezte benyújtani Újhelyi István MSZP-s EP-képviselő a választási bizottságnak, ezt a kérdést szerette volna népszavazáson megfuttatni vasárnap. Ujhelyi most visszavonta javaslatát, mert a Jobbik hétfő reggel beadta a népszavazási kérdést, valamint szerinte az ellenzék is megosztott az ügyben.

Azonban mint hétfői posztjában írja, ma reggel a Jobbik hivatalosan is benyújtotta a Nemzeti Választási Bizottságnak a saját népszavazási kezdeményezését hazánk uniós tagságának megerősítése érdekében. Ezért aztán úgy döntött a szegedi képviselő, hogy saját javaslatát felesleges párhuzamosságok elkerülése miatt

nem adja be, de a legfelsőbb fiókban tartja.

„A kérdést és a rá adott ellenzéki válasz szükségességét ugyanis az egyik legégetőbb problémának tartom továbbra is” – teszi hozzá.

Megjegyezte, hogy a javaslat megosztja a „kormányváltást akaró, az európai Magyarországot féltő tábort”. Szerinte hamisan úgy tűnik, hogy – immár a Jobbikkal együtt – ő megy szembe az autópályán az ellenzéki forgalommal. „Nem egy általunk kezdeményezett népszavazás fogja kiszakítani Magyarországot az Európai Unióból, hanem a nép szembefordulása, a hangulatának radikális megváltozása, amelyet a Fidesz évek óta mérgez és naponta szondáz” – írja közleményében.

Hozzátette, a Brexit egyik oka és tanulsága éppen az, hogy politikai számításból az egyébként EU-párti szereplők sem mertek beleállni a kampányba; meg is lett az eredménye a gyávaságuknak. Szerinte épp ezért az EU-tagság mellett kellene kampányolni ezzel minden energiájukkal. Ha sikerrel jár a hazugságra épülő fideszes agymosás, akkor a törvények szerint meg sem kell kérdezni a választókat arról, hogy akarnak-e az európai közösség tagjai maradni, mert a fideszes kétharmad saját maga dönt majd az uniós kilépésről – érvel Ujhelyi, mintegy politikai pórázként jellemezve javaslatát.

Ujhelyi népszavazásos ötletét nem minden ellenzéki párt támogatta: a Momentum két vezető politikusa már vasárnap arról posztolt, hogy nem támogatják a kezdeményezést hazánk EU-tagságának megerősítéséről. Kele János elnökségi tag szerint nem éri meg egy hatalmas nemzeti sorstragédia kockázata pusztán azért, mert néhány, „az irrelevánssá válástól rettegő politikai szereplő ebben az ügyben most saját visszakapaszkodásának lehetőségét látja”.

Ujhelyi erre azt írja: „A Momentum Mozgalom részéről a komment-háborúban megjelenő megjegyzés és buta érv, miszerint »Ujhelyi a Fidesz megrendelésére cselekszik« pedig egyszerűen nevetséges, gyalázatos és méltatlan. Ha van EP-képviselő, aki mindig vállalta a rendszerrel szemben való kőkemény konfliktust, akkor az éppen én vagyok. Az engem most Fidesz-bérencnek nevezők többsége még nem volt a politika közelében, amikor a jelenlegi hatalom pribékjei már az én bábumat akasztották fel a Köztársaság téren.”