Jön a Perseidák maximuma csütörtökről péntekre, a telihold azonban pont agyoncsapja

Az augusztusi telihold nem is jöhetne rosszabbkor: pont a Perseidák meteorrajának maximumát világítja be fényével 11/12-én éjjel. A gyakorlati hatása abban nyilvánul meg, hogy csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk, a halványabb (de holdfény nélkül még azért jól látható) meteorok elvesznek a túl nagy világosságban – szól a National Geographic összefoglaló cikke.

Míg egy igazán sötét Perseida-maximum idején – főként a hajnal előtti órákban, amikor magasan jár a raj radiánsa (látszó égi kiindulási pontja) – akár óránként 50–60 meteort is láthatunk, most jó, ha óránként 20 lesz, amit még észrevehetünk. Azt sajnos nem lehet előre megmondani, hogy milyen arányúak lesznek a nagyobb fényességűek, de

könnyen lehet, hogy az idei maximumból nem sokat fogunk látni.

Természetesen most se árt a települések fényétől minél messzebb menni, hisz a fényszennyezés még többet ront, mint a holdfény. Ha keressük az ideális észlelőhelyet, ezúttal – a holdfény miatt – olyat keressünk, ahol az érdekes, szép tájelemek az északias égrészen vannak. A Hold a délkelet-délnyugat közti égrészt járja be igen alacsonyan, még az éjszaka közepén se lesz 20 foknál sokkal magasabban, így akár fák is eltakarják majd.

A Perseidákon túl más rajok meteorjait is láthatjuk még, bár ezek mennyiségben jóval elmaradnak a Perseidák mögött, azért érdemes őket megemlíteni:

  • a lassú Alfa Capricornidák,
  • a szintén lassú Kappa Cygnidák,
  • Déli Delta Aquaridák,
  • Piscis Austrinidák.

Ezek mindegyike óránként mindössze 1–2 meteort ad, de ha egy egész éjjelt kinn töltünk, könnyen találkozhatunk többükkel is. A két lassú raj tagjai viszont igen látványosak lehetnek a lassúságuknak köszönhetően.