Augusztus közepe lehet a legkritikusabb az üzemanyag-ellátásban

Az ATV Híradójának nyilatkozó szakértők augusztus közepe lehet a legkritikusabb az üzemanyagellátás szempontjából, és ezért nem tartják elképzelhetetlennek további korlátozások bevezetését sem Magyarországon.

Több kútláncnál vannak már korlátozások itthon, a Molnál például csak napi 50 liter tankolható, a Shellnél 80 ezer forint a maximalizálás, a Lukoil azonban keményebb, ott 20 liter töltése a megengedett, azaz egy fél tankra sem elegendő üzemanyagot vásárolhatunk csak az orosz cég kútjain. A Mol továbbra is arra kér mindenkit, hogy annyit tankoljon, amennyire valóban szüksége van.

„Rövid távon csak az állam által megnyitott stratégiai üzemanyagkészletek alkalmasak a benzinhiány elkerülésére” – ezt mondta a holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV-nek. Bujdos Eszter szerint is augusztus közepe lehet a legkritikusabb időszak az ellátásban, miközben a Független Benzinkutak Szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy további kutak zárhatnak be, mert a kormány a júliusi támogatást sem adta oda a kisebb töltőállomások tulajdonosainak.

Bujdon szerint „nem varázsütésre oldódik meg a múlt szombati intézkedéstől az ellátási helyzet. Nyilván segíthet, de rövid távon most csak és kizárólag a stratégiai készleteknek kiszállítása az, ami ezt az üzemanyaghiányos helyzetet toldozgatja-foldozgatja.” A felszabadított mennyiség 186 millió liter, ami számítások szerint tíznapnyi üzemanyag a hazai fogyasztással kalkulálva.