Kubatov: Szégyellhetik magukat, akik kirekesztő rigmusokat kiabáltak

Kubatov Gábor, az FTC elnöke maximálisan igazat ad az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA), amely pénteken pénzbüntetéssel, valamint szektorbezárással sújtotta a klubot a Slovan Bratislava elleni, sikerrel megvívott Bajnokok Ligája-selejtező alatt történt szurkolói rendbontások miatt.

„Egyszerre vagyok mélységesen csalódott és rendkívül dühös most, maximálisan igazat adok az UEFA-nak, nem is vitatom a döntés jogosságát. Több mint tíz éve, amióta elnöknek választottak, küzdünk a kirekesztés minden formája ellen a Fradiban. Folyamatosan kampányolunk, nem csak a szavak, hanem a tettek szintjén is harcolunk” – nyilatkozta az Origo.hu-nak Kubatov az MTI szerint.

Az UEFA indoklása szerint a magyar bajnoknak összesen 79 ezer eurót (mintegy 31,1 millió forint) kell befizetnie, ebből 15 ezret rasszista megnyilvánulások, 50 ezret pirotechnikai eszközök használta, különböző tárgyak pályára dobása, anyagi károkozás, valamint provokatív hangnemű rigmusok miatt, míg a nyilvános közlekedőfolyosók lezárása 14 ezer euróba került. A Ferencvárosnak a büntetés részeként a következő hazai nemzetközi mérkőzésére le kell zárnia egy legalább 1000 fő befogadására alkalmas szektorát a B tribünön, ott pedig egy rasszizmus ellen felszólító molinót kell elhelyeznie.

„Hiányzik majd a lelátóról mások miatt ezer ember, aki buzdítaná a csapatot, ezt is nagyon sajnálom. Ha szektort kell bezárnunk, mert kirekesztő rigmusokat hallani a lelátón, akkor így fogunk tenni.” Az elnök arra számít, hogy az esetből minden szurkoló tanul és többé nem fordul elő hasonló, azaz tényleg sikerül végérvényesen száműzni a kirekesztő rigmusokat.

A napokban a Szeged is érintett volt egy rasszista megnyilvánulásokkal tűzdelt esetben, egészen pontosan abban, hogy az ismert MTK-szurkoló Radnóti Zoltán rabbi 12 éves kislánya életében először most hétfőn, az NB2-be kiesett MTK Szeged ellen idénynyitóján járt focimeccsen, ahol megrázó élményben volt része, ugyanis a Szeged szurkolói – akik a meccs közben már azt mondogatták, hogy „gágágá, buzi MTK” – az Új Hidegkuti Nándor stadion előtt hangos “zsidóbűnözés, igenis van zsidóbűnözés”-skandálással fogadták az MTK szurkolóit.

Erre reagálva Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester is megosztotta véleményét közösségi oldalán, ahol azt írta, biztos benne, hogy ez nem Szeged hangja. „Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb szegedi számára elfogadhatatlan, ha a városunk nevét ilyen módon szennyezik be.” Pénteken aztán a Szeged-Csanád Grosics Akadémia, a Pick Szeged Kézilabdacsapat, a Szegedi Vízilabda Egylet, a Zengő Alföld Szegedi Teke Egylet, valamint a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapat közös közleményben határolódott el a történtektől és tiltotta ki a klubok létesítményeinek lelátóiról, rendezvényeiről a zsidózó szurkolókat.