Légkompresszor-kínálat régen és ma (X)

Sok más műszaki cikk és berendezés mellett a kompresszorok is hosszú utat tettek meg, míg eljutottunk a forgalmazók ma is elérhető kínálatáig. Talán hihetetlen, de egy ennyire egyszerű eszköz is számos változáson volt képes átesni az évtizedek alatt, mindig alkalmazkodva az igényekhez.

A műszaki eszközök és berendezések esetében nélkülözhetetlen a gyártók innovatív hozzáállása és a folyamatos fejlődés. A technológia ilyen léptékű fejlődése mellett sorjáznak az újabbnál újabb megoldások, melyek tovább javíthatják egyes készülékek teljesítményét, optimalizálhatják működését és még sorolhatnánk. A gyártók célja pedig természetesen egyrészt a gazdaságos működés, másrészt pedig a felhasználói igények maradéktalan kielégítése.

Ez alól a fejlődés alól egy olyan egyszerűbb eszköz sem kivétel, mint a légkompresszor. Bár e berendezés feladat csupán a levegő sűrítése és szállítása, közel sem mindegy, hogy azt milyen formában és milyen minőségben teszi. Arról nem is beszélve, hogy – főleg ipari területen – a megfelelő mennyiségű sűrített levegő nélkülözhetetlen a gördülékeny termeléshez. A légkompresszor gyártók tehát ugyanúgy rákényszerülnek arra, hogy lekövessék az aktuális igényeket és időről-időre megpróbálják még tovább fejleszteni termékeiket.

A felhasználói igények mentén

A légkompresszor fejlesztés és gyártás természetesen – ahogy mindig is – most is a vásárlói igényekhez, illetve a technológiai lehetőségekhez igazodik. Bevált recepten természetesen nem érdemes változtatni, így a légkompresszor alapvető tulajdonságai nem sokat változtak az elmúlt évek során. Az apróbb csiszolások persze mind azt szolgálják, hogy a felhasználók hatékonyabban alkalmazhassák az eszközöket. Ezeket az igényeket igyekeznek lekövetni a hazai forgalmazók is, így például a BTK Kft. kínálata is ennek megfelelően került összeállítása.

A légkompresszor felhasználók esetén lényegében két nagyobb csoportot különböztethetünk meg: a hobbi- illetve az ipari felhasználókat. Előbbiek esetén sem arra kell persze gondolnunk, hogy valaki szórakozásból sűrített levegőt fújdogál a hátsó kertben. Egyszerűen csak kisebb munkákról, feladatokról és ennek megfelelően szerényebb képességű készülékekről van szó. Az ipari szereplők számára ugyanakkor megtalálhatók a polcokon a sűrített levegő nagyágyúi is.

Napjaink kínálata

Ha hobbi felhasználókról van szó, mindenképpen a dugattyúval működő légkompresszor az ideális megoldás. Ezek kifejezetten költséghatékony, alacsony üzemeltetési és karbantartási költségekkel bíró készülékek. Ennek megfelelően teljesítményük is alacsonyabb, mint csavaros társaiké. De ha ház körüli, esetleg műhely- vagy kisipari munkákról van szó, egy ilyen légkompresszor is bőven megfelel az elvárásoknak. Az pedig mindig fontos, hogy igényeinknek megfelelően válasszunk készüléket.

A levegő sűrítését két ellentétes csavar segítségével végző légkompresszorok ezzel szemben kifejezetten az ipari számára lettek tervezve. Folyamatos működés, nagy teljesítmény, automatizálható megoldások – leginkább ezek jellemzik e berendezéseket. A kínálatot tekintve ezek már ténylegesen a felső polcot képviselik, már csak áruk miatt sem megfontolandó választások a hobbi felhasználók számára. Ipari körökben ellenben verhetetlenek, stabilitásuk és megbízhatóságuk a szektor kedvelt segédeszközeivé emelte őket.

A cikk megjenelését a BTK Kft. támogatta.