Kevesebb gyakorlat és járműhasználat: spórolásra szólították fel körlevélben a tűzoltóságokat

Kevesebbet gyakorlatozhatnak a tűzoltók, csökkenteniük kell a járművek futását is – a többi között ezt az utasítást kapták az országos katasztrófavédelemhez tartozó hivatásosok.

Spórolásra szólították fel körlevélben a tűzoltóságokat: a szerelést többször gyakorolhatják, de a tűzoltást nem szól az ATV Híradó riportja. Elmaradnak gyakorlatok, ehelyett havonta csak egyszer egy nagy megyei gyakorlatot fognak tartani. A különböző szintű, de főleg a megyei szintű ellenőrzések is csökkennek, de a kocsifutásoknál is vissza kell vágni. Minden mással, ahol csak lehet, spórolni kell – mondta el a híradónak Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetnek elnöke.

A szakszervezet már javasolta, hogy kapjon minden tűzoltóság ezer literes tartályt üzemanyag tárolásra. Ez szerintük ugyanolyan jó szolgálatot tenne, mint a mezőgazdasági vállalkozásoknál. Nehezebb helyzetbe az önkéntes tűzoltóságok kerülhetnek. Egyiküknél már olyan is előfordult, hogy

nem vállalták el az oltást egy erdőtűznél használatos járművel, mert nem fizették ki a tankolást.

Hiába látnak el közfeladatot, szombat óta nem tankolhatnak hatósági áron a tűzoltók, mentők és rendőrök sem. Többletköltségeiket persze megtéríti az állam. A mentőknél egyelőre az az ajánlás, hogyha a járműben a felére csökken az üzemanyagszint, akkor a lehetőségekhez mérten igyekezzenek pótolni, ami a dízelhiány miatt már többször nehézségekbe ütközött. 

Az ATV Híradó körkérdéssel érdeklődött a mentőszolgálatnál, a katasztrófavédelemnél és az országos rendőrfőkapitányságon, hogy adtak-e utasítást a takarékoskodásra, és ha igen, ez befolyásolja-e a szolgáltatás színvonalát. Egyelőre a katasztrófavédelem válaszolt; azt közölték, hogy törekednek a költséghatékony üzemeltetésre.