Egy utólagos korrekcióval mára megoldotta a kormány a feltöltőkártyás áramkérdést

Az MVM honlapján megjelent egy új részletszabály, amely a feltöltőkártyás áramvásárlóknak nyújt rövid távon vigaszt. A szolgáltató gyakorlati példákon keresztül mutatja be, milyen új szabályok vonatkoznak az érintettekre – vette észre a Portfolio.

A Portfolio cikke megemlíti, hogy még Jámbor András ellenzéki politikus hívta fel a figyelmet a problémára szerdán, és ezúttal is ő jelentette meg Facebook-oldalán, hogy egy utólagos korrekcióval mára megoldotta a kormány a feltöltőkártyás áramkérdést.

Az MVM honlapján a semmiből felbukkant tájékoztatás szerint, aki augusztusban vesz áramot, annak az előző júliusi vásárlás időpontja óta eltelt időt beszámítják, így az előző vásárlás óta eltelt minden nap után 7 kWh áramot vehet rezsicsökkentetten részletezi Jámbor. Az MVM rezsicsökkentés módosításával kapcsolatos aloldalán, az áramra vonatkozó gyakori kérdések között bukkant fel az új kérdés:

hogyan érinti az előre fizetős mérősöket az áremelkedés?

A szolgáltató itt azt írja, hogy az előre fizetős mérők feltöltése a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban 2523 kWh feltöltés mennyiségig az alacsonyabb, ezen szint felett a lakossági piaci áron kerül elszámolásra. Azt is hozzáteszik, hogy MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei esetén az utolsó töltés óta eltelt napokra járó kedvezményt érvényesítik, természetesen a 2022. augusztus 1-jével kezdődő időszak vonatkozásában. Az éves kedvezményes mennyiség 2523 kWh, a kedvezményes mennyiség egy napra így 6,9 kWh.

Majd következik a részletes szabály illetve korrekció arról, hogy a feltöltőkártyás áramfogyasztókat, vagyis a jellemzően legszegényebb háztartásokat ne azonnal sokkolja a piaci ár, ha a határ felett vannak.

Az augusztus 1-jét követő első vásárlás esetén:

A két vásárlás között eltelt napok egy része augusztus 1-e előtti, azokra a napokra változatlanul a kedvezményes áron történik az elszámolás (például ha idén július 20-án volt az utolsó feltöltés, akkor július 21. és július 31. között kedvezményes áron történik az elszámolás a korábban megszokottak szerint) augusztus 1-től az új árakat és az eddigiek szerinti naparányos elszámolást alkalmazzuk (például ha augusztus 20-án tölt fel, akkor 20 napra az új naparányos kedvezményes mennyiséggel történik az elszámolás).

Minden további feltöltés esetén:

A két vásárlás között eltelt napok számát vesszük figyelembe (például augusztus 8-a után a következő vásárlás augusztus 27-e, a két dátum között eltelt napok száma 20 nap).

Mindezt az MVM példákkal is szemlélteti részletesen, melyeket ide kattintva lehet megtekinteni.