Szegeden drágább az átlagos új lakások bérleti díja a debreceninél, de nagy rezsielőny kell, hogy megérje kivenni

Az ingatlan.com legújabb elemzése az albérletpiaci kereslet és kínálat alakulása mellett arra is választ ad, mennyiért kínálják az új vagy újszerű lakásokat, amelyeknél a magasabb bérleti díj megtérülhet az alacsonyabb rezsi miatt.

Pár nap alatt a kiadó lakások iránti kereslet 10 százalékkal növekedett, ez többnyire a ponthatárok kihirdetése miatt történt. Augusztus közepén azonban újabb lökést ad majd, hogy kiderül: lesz-e a következő tanévben kollégiumi férőhelyük a hallgatóknak  erről beszélt Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kereslet felfutásával a kínálat is bővült. Budapesten 14 százalékkal több lakóingatlant kínálnak a tulajdonosok a leendő bérlőknek. A megyeszékhelyeken pedig összességében 16 százalékkal több kiadó lakásból lehet válogatni, így több mint 10 500-nál jár a bérlőre váró lakóingatlanok száma tette hozzá Balogh.

Mit az a rezsielőny?

Arra is számítani lehetett, hogy az új rezsiszabályozás amely szerint az átlag feletti áram- és gázfogyasztásra magasabb tarifa vonatkozik az alacsonyabb fogyasztású új vagy újszerű kiadó lakóingatlanok felé terelik a bérlőket. A legtöbb esetben ezek magasabb bérleti díjjal vehetők ki, ám az alacsonyabb fenntartási költségek miatt érdemes lehet ezt a prémiumot kifizetnie a bérlőknek, mert az összes lakhatásra fordított kiadás így kisebb lehet” magyarázta Balogh László.

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten az új építésű, újszerű vagy korszerűsített albérletek átlagos bérleti díja július utolsó napjaiban 200 ezer forint volt, szemben a közepes állapotban lévő lakásokra jellemző 150 ezer forinttal. Tehát előbbieknek 50 ezer forintos rezsielőnyben kell lenniük havonta, hogy megérje a magasabb bérleti díj. A fővároson belül azonban jelentős eltérések láthatóak.

A megyeszékhelyek, azon belül a nagyobb egyetemvárosok piacait nézve pedig kiderül, hogy Debrecenben az korszerű albérletek 148 ezer forintos átlagos bérleti díja 58 ezer forinttal haladja meg a közepes állapotban lévőkét,

Szegeden az előbbiek 149,5 ezer, utóbbiak 90 ezer forinttal szerepelnek a kínálatban.

Pécsett 20 ezer forint az eltérés, mivel 140 ezer forintért kínálják az új vagy újszerű ingatlanokat, a rosszabb állapotúaknál 120 ezer forint az átlag. Az említett különbségek miatt fontos, hogy a bérlőjelöltek a szerződéskötés előtt nézzék meg az adott lakás pontos fogyasztását, rezsikiadásait, a közös költséget és ez alapján döntsenek.

Forrás: ingatlan.com