Lázár János Simicska egykori legfőbb bizalmasát tette meg a Magyar Közút felügyelőbizottsági elnökévé

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tulajdonosi jogait az új kormány megalakulását követően immár a Lázár János-féle Építési és Beruházási Minisztérium gyakorolja. Az új tulajdonos elrendelése alapján augusztus 1-jétől az újonnan létrehozott igazgatóság elnöke Bartal Tamás, a felügyelőbizottság elnöke Németh Lászlóné lesz, míg a vezérigazgatói feladatokat továbbra is Szilvai József Attila látja el.

A Magyar Közút NZrt. szerkesztőségünknek megküldött közleménye azt írja, hogy a vállalat az országos, több mint 32 ezer kilométernyi állami közúthálózat üzemeltetési és fenntartási feladatait látja. Teljesítménymutatói alapján az ország egyik legnagyobb állami tulajdonú vállalatáról van szó, amely a központi irányítás mellett 19 megyei igazgatóságon keresztül végzi többek között az országos közutak karbantartását, felügyeli a teljes körű felújítási beruházásokat és gondoskodik az úthálózatvédelmi feladatokról is.

A tulajdonosi jogokat gyakorló, Lázár-féle Építési és Beruházási Minisztérium elrendelése alapján a közútkezelőnél újra létrejön a társaság legfőbb irányító szerveként az igazgatóság, melynek elnöke augusztus 1-től Bartal Tamás, aki korábban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója és elnöke volt, illetve különböző állami vezetői pozíciókat töltött be. Bartal Tamás részt vett az állami költségvetés fontos pillérét jelentő útdíjfizetési rendszer bevezetésében, a kabinetkormányzás megszervezésében, a közműcsatlakozások díjmentességét biztosító Könnyű Közmű Program bevezetésében és a biztonsági gáztározók nemzeti tulajdonba vételében.

A cég felügyelőbiztosságának elnöke Németh Lászlóné lesz, aki korábban nemzeti fejlesztési miniszter, majd nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár is volt. Németh Lászlóné Simicska Lajos egykori legfőbb bizalmasa volt, korábbi munkahelyei és kapcsolatai miatt a Simicska–Nyerges-érdekkör államigazgatási képviselőjeként tartották számon, 2014-es leváltása pedig az egyik első üzenet volt Orbán részéről, hogy gazdasági kurzusváltás következik. Lázár János Miniszterelnökségén egy ideig államtitkár is volt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatói feladatait továbbra is Szilvai József Attila látja el, aki már 2017 óta vezeti a társaságot és az azt megelőző időszakban műszaki vezérigazgató-helyettes és megyei igazgatói pozíciókat is betöltött a közútkezelőnél.