Csütörtöktől ismét harmadfokú hőségriasztás lép életbe az ország egész területén

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására.

Erről közös közleményben tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán az MTI-t. A két szervezet felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Azt is közölték, hogy a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek; a nyáron eddig 3660 tűz keletkezett a szabadban. A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, és kerti bográcsozásnál, grillezésnél se hagyja felügyelet nélkül a tüzet senki! írták.

Mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben, az egész országban továbbra is tilos tarlót égetni, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani olvasható a közleményben.