Vasárnap volt július első és utolsó olyan napja, amikor 25 fok alatt maradt a hőmérséklet a Dél-Alföldön

A Dél-Alföld meteorológia nevű Facebook-oldalon jelentek meg meteorológiai érdekességek nem meglepően a Dél-Alföld kapcsán.

Az egyik poszt szerint egész júliusban a vasárnapi nap volt az első és értelemszerűen az utolsó olyan nap, amikor voltak helyek a Dél-Alföldön (konkrétan Békés megyében), ahol nem volt nyári nap, azaz nem érte el a nappali maximumhőmérséklet a 25 fokot.

Az egyik, vasárnap reggeli ábra jól szemlélteti azt is, hogy a szombati hidegfront során mennyi eső esett az országban, két napra visszamenőleg. A Duna-Tisza közé kivételével az ország nagyobbik részére számottevő mennyiségű csapadékot hozott a hidegfront. A leginkább aszály sújtotta Békésben többfelé 20 mm feletti csapadékösszegeket mértek, azonban a Homokhátság és Szeged is látványosan kimaradt a jóból.

Forrás: OMSZ

A hétfő reggel sem volt valami meleg: a derült Duna-Tisza közén helyenként 10–11 fokig hűlt a levegő, de a felhősebb keleti (békési) tájakon is 15–16 fokos minimumokat mértek. Ennyire friss éjszaka a héten már nem várható.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ