Ujhelyi szerint Orbán tehertétellé vált, ideje őt leváltania a Fidesznek

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor “tehertétellé vált és képtelen sikeres megegyezésre jutni az Európai Unióval”, ezért pártjának le kellene váltani őt írja nyílt levelében a szőregi EP-képviselő.

Eljött az idő, hogy a Fidesz új kormányfőt jelöljön az ország élére” – ezzel a címmel írt hosszadalmas nyílt levelet és posztolta közösségi oldalára Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Ebben arra kéri a Fidesz közösségét, hogy váltsa le Orbán Viktort, szerinte ugyanis a jelenlegi miniszterelnök tehertétellé vált”.

Ennek okaként azt nevezte meg, hogy Orbán képtelen békét teremteni és megállapodásra jutni az Európai Unióval” a támogatási pénzekről, melyekről – mind az 5 ezer milliárdos fejlesztési alap, mind a 13 ezer milliárdos uniós pénz a mostani ciklusra – már egyre biztosabb szerinte, hogy nem jönnek, mivel 15 hónapja nincs megállapodás. Ujhelyi úgy látja, a Fidesz-kormány elmúlt évtizedes dúlása és Európa-ellenes harca miatt valamennyi összeget zárolni fog az Unió, csak az a kérdés, hogy mennyit és milyen hosszan”.

Az EP-képviselő szerint azonban a Magyarországnak járó uniós támogatás azonnal megmenthető és lehívható lenne, ha a kormány (…) megadná a szükséges garanciákat és vállalásokat, felhagyna az állami szintű korrupcióval és helyreállítaná az európai normák szerinti jogállamiságot”. Majd úgy folytatja nyílt levelét: Ha Orbán Viktor képes lenne valódi fordulatot végrehajtani, akkor enyhülnének az egész ország terhei. De így, az autokratikus hatalom mámorának és pénzügyi spiráljának a fogságában továbbra is túszul tartja az országot, benne saját politikai közösségét is.”

Az ellenzéki politikus szerint emiatt „a Fidesznek ideje belátnia, hogy Orbánnal egyszerűen nem fog menni. És ez már nem játék.” Úgy véli, a megoldás az lehet, ha „csatárt cserél” a Fidesz. Szerinte vannak is jelei annak, hogy biztosan van a pártban olyan, „aki képesnek érzi magát a feladatra, képes lehet békét teremteni Európával, aki legalább bizonyos kérdésekben valódi nemzeti egységre törekedne”.

Azt is írja, hogy a Fidesz jelenlegi kormányfője által az elmúlt évtizedben megvalósított vízió „a pénzbőségre és a kreált ellenségekkel való riogatásra, illetve azok kirakati legyőzésére épült. „A covid-járvány, a klímaválság, az ezek mentén erősödő globális gazdasági krízis, majd a negatív hatásokat felerősítő orosz agresszió azonban kártyavárként roppantja össze a Fidesz felépítményét; sajnos vele együtt a magyar családok létbiztonságát is” – teszi hozzá.

A teljes nyílt levél ide kattintva olvasható.