Hitelmoratóriumot jelentett be az agrárminiszter az aszály sújtotta gazdáknak

Nagy István agrárminiszter az aszálykárok miatt ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be – írja a hvg.hu.

Hitelmoratóriumot rendel el a kormány 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire – jelentette be Facebook-oldalán egy videó formájában Nagy István agrárminiszter.

Az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslata alapján hozott kormányzati döntés egy intézkedéscsomag része. Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az operatív törzs, mivel Magyarországot történelmi aszálykár sújtja”, a termelőket pedig minden eszközzel támogatni kívánják ebben a rendkívüli helyzetben.

Július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki.

A miniszter javaslatrokról beszél és ezek alapján várható kormányzati intézkedésekről, amelyek az alábbiak:

  • Hitelmoratórium 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire.
  • A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.
  • A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek energiaköltségének növekedése miatt 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  • A termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  • Felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetését, így a bejelentéstől számított 14 nap alatt folyósítani kell az összeget.