Orbán szerint októbertől háborús gazdálkodás jön Európában, Brüsszel stratégiája elbukott

A jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett árú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig – hangsúlyozta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor azt mondta: a rezsicsökkentett ár ősztől az átlagfogyasztásig minden magyar családnál megmarad és ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villanyszámláján és a gázszámláján is.

Ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot hangsúlyozta a kormányfő. A miniszterelnök hozzátette: ebben az évben ez a rendszer biztosan fenntartható.

Októbertől háborús gazdálkodás

A kormányfő a tusványosihoz hasonlóan elmondta, hogy szerinte az Oroszország elleni szankciók nem működnek, az ukránok nem fognak nyerni a nyugati fegyverekkel, és a világ nagy része nincs velünk.

A stratégia „elbukott”, újat kell kialakítani, de ez még késik. Ha Brüsszel nem lép időben, októbertől háborús gazdálkodásra kell készülni Európában.

Nincsenek meg a kapacitások, nem tudunk máshonan elegendő energiát szerezni, ha az oroszokkal nem tudunk megállapodni – mondta a kormányfő. A szankciók meg a fegyverszállítások nem vezetnek eredményre. A Nyugat már bevonódott ebbe a háborúba, egy amerikai–orosz megállapodástól várhatjuk a háborús helyzet megoldását.

Gáz lesz

Szijjártó Péter évek óta „adja a füstjeleket” és veri a dobot, az utóbbi években már jó pár ország felé kialakítottuk a gázösszeköttetést, ezért biztonságban vagyunk.

Alkudozunk az oroszokkal, hogy adjanak még gázt, ezt az üzletet nyáron nyélbe tudjuk majd ütni, hacsak a németek nem „einstandolják” majd, ha emlékeznek A Pál utcai fiúkra – mondta Orbán a Telex tudósítása szerint.

Segítenünk kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázról, ott, ahol erre van lehetőség. Újraindítjuk a Mátrai Erőmű már leállított termelőkapacitásait. A tűzifakivitelt betiltottuk. Meg kell vizsgálni, hogy újra tudjuk-e nyitni a barnakőszénbányáinkat. Az erdőgazdaságoknak pedig előírtuk, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne több tűzifát kitermelni.

A hazai élelmiszerellátás nincs veszélyben

Az aszálykárok felmérését követően azt látni, hogy Magyarország élelmiszerrel történő ellátása nincs veszélyben jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az a képessége az aszállyal sújtott magyar mezőgazdaságnak is megvan, hogy tízmillió embert ellásson élelmiszerrel. Sőt lesz export is, de a megszokott méretűnél sokkal kisebb jelezte a kormányfő. Hozzátette: ez bevételkiesést jelent a magyar gazdaságnak, de a saját ellátásunk biztonsága nincs veszélyben.

A miniszterelnök beszélt a gazdák kárenyhítéséről is. Elmondta, hogy a kárenyhítési alap kimerült, de a kormány létrehozott egy munkacsoportot a gazdák megsegítésére. Még kell egy jó hét, amíg véglegesítik a döntéseket, de a gazdák kapnak további segítséget mondta Orbán Viktor.

Továbbra is 5% a lakásépítések áfája

A kormány további két évvel meghosszabbította a lakásépítések öt százalékra csökkentett áfáját jelentette be.

Orbán Viktor elmondta: a lakásépítések áfájának átmeneti, 25-ről 5 százalékra csökkentése az év végén kifutott volna. Azt látták, hogy sok ember felgyorsította a lakásépítési szándékait, kapkodni kezdett, hogy beleférjen a mostani szűk határidőbe.

Erre nincs szükség, nem kell kapkodni, mert a kormány létrehozta a gazdasági növekedést megvédeni hivatott kabinetet, amelynek javaslatára biztosítani fogják a következő két évben is az egyébként lassuló lakásépítési piac megtámogatását az ötszázalékos áfával emelte ki a kormányfő.