Európa legdrágább gáza lesz augusztustól a magyar, Szijjártó szerint ennyire képes az ország

Európa legdrágább gázárát kell megfizetni augusztustól Magyarországon az átlag fölött fogyasztóknak: míg itthon 747 forint lesz a piaci árú gáz köbmétere, addig Németországban jelenlegi árfolyamon 550 forint – számolt be róla az RTL Híradó.

A híradó riportja megjegyzi, Orbán Viktor februárban még arról beszélt, hogy ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a családoknak, akkor van rezsicsökkentés. Akkori találkozójukon az orosz elnök azt állította: a világpiaci ár ötödéért kapja Magyarország tőlük a gázt. Ez azonban nem igaz.

Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa a Válaszonline-nak beszélt arról, miszerint egészen biztosan nem ötödáron, hanem piaci árszinten kapjuk a gázt. Hozzátette: augusztustól Magyarországon az átlagnál több gázt fogyasztók Európa legmagasabb gázárát, 747 forintot lesznek kénytelenek fizetni köbméterenként.

Szijjártó Péter Bécsben az RTL Híradó kérdésére azt mondta: ennyire tudják megóvni az embereket az áremelkedéstől, ennyire telik most az ország gazdasági erejéből. Azonban még a „lakossági piaci ár” is a legdrágább lesz Európában.

Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy Magyarországon ne kelljen korlátozni az energiafelhasználást, legyen elég energiahordozó, és a lehető legnagyobb mértékben megkíméljük az embereket a világpiaci ármozgásoktól. Ezt ígértük, ezt ígérjük és ezt végre is fogjuk hajtani – mondta a külügyminiszter.