Több mint 69 százalékkal emelkedtek 7 év alatt a bérleti díjak a Dél-Alföldi régióban

Csúcssebességre kapcsolt az országos albérletpiac, miután megtörtént a felvételi ponthatárok kihirdetése. Július végén országszerte összesen több mint 10 ezer kiadó lakóingatlan várt bérlőre, de az országon belül jelentős eltérések vannak a kínálatban és az árakban egyaránt – szól az ingatlan.com elemzése.

Azlegfrissebb elemzés bemutatja, hogy Csongrád-Csanád megyében mire számíthatnak a bérlők és hogyan alakulnak a bérleti díjak. Valamint az is kiderül, hogy a megyét magában foglaló dél-alföldi régióban 2015-höz képest a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint mennyivel emelkedtek az árak.

Az utóbbi két évben a járvány hatásai miatt rendhagyóan alakult az albérletszezon, ám az idén ennek hatása jóval kisebb mértékű, hiszen felélénkült a kereslet, így az átlagos bérleti díjak felfelé indultak mondta Balogh László vezető gazdasági szakértő. Hozzátette: A háború miatt is bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és az új rezsiszabály az alacsony bérleti díjú és olcsón fenntartható albérletek felé fogják eltolni a keresletet.

Az elemzés a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb adatai alapján ismerteti, hogy hosszabb időtávon, 2015-től idén júniusig országszerte 65,8 százalékkal, a fővárosban pedig 57,3 százalékkal nőttek a bérleti díjak. A Csongrád-Csanád megyét magában foglaló a Dél-Alföldi régióban pedig ezzel párhuzamosan 69,3 százalékos drágulás következett be.

Gazdaságilag fejlett egyetemvárosok

A gazdaságilag fejlettebb, munkaerőpiaci szempontból kedvezőbb helyzetben lévő nagyvárosokban természetesen erősebb a kereslet a kiadó lakások iránt. Emellett az egyetemmel rendelkező megyeszékhelyeken  többek között Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Pécsen és Veszprémben pedig minden tanév előtt a diákok biztosítanak extra keresletet a helyi albérletpiacon.

Forrás: ingatlan.com

Az olyan városokban, amelyekre mindkettő igaz, ott a bérleti díjakat felfelé húzza, hogy az egyetemre tartó diákok és a városba érkező állást vállaló dolgozók, többek között pályakezdők versengenek a kínálatban megjelenő kiadó lakásokért. Az áraknál maradva: az ingatlan.com adatai szerint a július végi megyei kínálatban szereplő kiadó lakások átlagos bérleti díja 130 ezer forint volt. Ez 24 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

  • A megyeszékhelyen 135 ezer forint volt a bérleti díj, ez 23 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.
  • A jelentősebb kínálattal rendelkező városok és települések közül Csongrádon, Szentesen és Hódmezővásárhelyen 6580 ezer forintos bérleti díj volt a jellemző.

Balogh László szerint egyelőre nehéz megmondani, milyen irányt vesz az országos albérletpiac a főszezon után.