A KSH szerint 9 százalékkal nőtt a reálbérünk, azonban ez csak bűvészet a számokkal

A Portfolio hívta el a figyelmet arra, hogy olyan tényező húzza fel a reálbérek növekedését, ami csak a dolgozók egy nagyon kicsi részét érinti: a rendvédelmi és fegyveres erőket.

Közel kilenc százalékkal növekedtek a reálkeresetek az év első öt hónapjában, ezzel 113 hónapja töretlenül tart a reálbérek emelkedése Magyarországon – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal mai közleményére hivatkozva, amely szerint január és május között a reálkereset 8,7%-kal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért, 9,0%-os növekedése mellett.

Csakhogy a nagyon jelentős mértékű reálbér-emelkedést egyetlen hónap, a február kiugró adata okozza a lap szerint. Ebben a hónapban több mint 30%-kal (!) nőttek a keresetek, mert ekkor a rendvédelmi és fegyveres erők 6 havi külön juttatásban részesültek, ami felhúzza az átlagot. Fegyverpénz nélkül fele ekkora sem lett volna abban a hónapban a béremelkedés.

Februárban tehát több mint 20%-os volt a hivatalos reálbér-emelkedés, ami az egész éves átlagra hatással lesz, így a január–májusi számokat nagymértékben felhúzza. Mivel a foglalkoztatottak döntő többsége nem kapott fegyverpénzt, így az ő reálbérük már csak nagyon szerény mértékben nőtt. Ahogy kilőtt az infláció, úgy mérséklődött a reálbérek növekedési üteme:

májusban a közszférában 2%-kal, a versenyszférában 3%-kal nőtt már csak a reálbér.

Ráadásul nemcsak a fegyverpénz jött idén; a minimálbér és a bérminimum egyaránt 20%-kal nőtt. A következő hónapokban, ahogy várhatóan tovább nő az infláció legalább 14–15%-ra, úgy csökken a nemzetgazdasági reálbérek növekedési üteme, és emelkedik azoknak a létszáma, akiknek csökken az életszínvonala a Portfolio cikke szerint.

Megjegyzik továbbá, hogy amennyiben a béremelkedés nem vesz lendületet, akkor a következő hónapokban megegyezik majd az inflációval, tehát nem lesz reálbér-növekedés. Az éves indexet persze a renvdvédelmisek egyszeri juttatása továbbra is felfelé húzza majd, így akkor is el lehet mondani, hogy mekkorát nőnek a fizetések.